Honung bisyssla för många
Det är full rulle på honungsslungan hemma hos Bert Green i Hjorted.- Det stora draget kom i augusti då var bina på alerten och bikuporna kommer att ge en rejäl skörd på ljunghonung.
Smasken för biodlare. Ljunghonungen fylls på hinkvis och senare får representera den svenska sommaren på burk.
Foto:
- Det blir mycket arbete, ljungen är seg och svår att få loss från kakan, säger Bert när han granskar ramen som är täckt med honung.
Vid sin sida har han grannen och sambon Maj-Britt som är i full gång med att avlägsna täckvaxet. Lagarbete fortskrider i rask takt i den varma biverkstaden.
- Det går åt några extra värmeelement när vi slungar, säger Bert och provsmakar av den nyskördade honungen som rinner i en stråle och fyller spannen med ljunghonung.
- Smaskens. Särskilt ljunghonungen som är den bästa, tycker Bert.
Samspelet mellan blommor och bin var dåligt under våren och sommaren och gav dålig skörd . Med ljungen kom bina på alerten och samlade nektar som nu ger gott resultat.
Bert Green är ordförande i Ankarsrums Biodlarförening som har 20-talet medlemmar. Föreningen har startat en cirkel "Min andra bisommar" för både garvade och nybörjare.
Hobbyodlarna har sina träffar på en bergsknalle i Norrhult där medlemmarna också har sina bisamhällen. Varroakvalstret är fortfarande ett elände för biodlare men som nu har skaffat sig lärdom om olika bekämpningsmedel.
Hemma hos Bert blir det säsongens sista biodlarträff i veckan. Då slungar medlemmarna honung som går vidare till honungsförmedlingen i Mantorp som kontrollerar och förpackar honungen i burkar för vidare leverans till handeln.
- Det vattnas riktigt i munnen, ljunghonungen är den allra godaste, säger Bert efter ytterligare ett smakprov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!