Jag arbetar med:
- Jag jobbar med mina företag tillsammans med delägarna, det vill säga min man Jonas, samt Emma och Henrik Arkåsen och Bo Andersson. Verksamheterna utåt sett är Saltmagasinet, Bageriet, Gusto, Skärgårdsvillan och Ost&Deli. Mitt fokus ligger på service, matsalsarbete och drycker. Jag är lite av spindeln i nätet, har hand om bokningar och försöker styra upp det mesta med möten och annat. Jag gillar att planera, organisera och slutföra - att ha koll på helheten.
- Jag är också utbildad sommelier och vinskribent i Aftonbladet och Tasteline sedan tio år tillbaka. Jag åker till Stockholm med jämna mellanrum för att prova och skriva om Systembolagets viner. Mitt vinintresse leder också till jobb som att hålla vinprovningar, utbilda och så vidare.
Jag kan:
- Kan en hel del om restaurangbranschen. Jag har en fil kand. i restaurang- och måltidskunskap från Grythyttan under Carl Jan Granqvists vingar. Jag är rätt duktig på att jobba med människor och har samlat på mig erfarenheter från alla möjliga håll, till exempel på advokatbyrå i Bryssel och på Åbro som säljare och produktchef på vinsidan innan starten med egna företag.
- Jag har ett bra sinne för bollsporter, jag var bra på golf och var nere i sex i handikapp. Jag är grymt sugen på att börja igen, men det får nog vänta som läget är nu. Badminton, innebandy och fotboll är annat jag har koll på, men tennis som jag nu börjat med, svårt!
Jag är nyfiken på:
- Jag är väldigt nyfiken på vår bransch, särskilt miljöerna, stämningen och hur servicen ska fungera på bästa sätt. Jag gillar att söka nya infallsvinklar, dra nytta av arbetssätt som andra anammar. Människor intresserar mig, framförallt de som har en förmåga att ge energi och inspiration till andra.
- Hemma i familjen är jag väldigt nyfiken på barnens utveckling, allt de lär sig, känner och hur de tänker.
Om att bo i Västervik:
- Livet i Västervik är skönt och enkelt. Tänk att få frisk luft under promenaden till jobbet och samtidigt kunna njuta av den fantastiska miljön. Här kommer man nära människorna och vi har en bra umgängeskrets. Ett perfekt boende helt enkelt, i kombination med resor och storstadsbesök där sådant jag saknar kommer in i bilden.
Jag skulle vilja förändra i Västervik:
- Gärna fler restauranger som vågar sticka ut. Själv skulle jag vilja driva en supernischad restaurang och få snöa in på mängder av roliga detaljer från "någon del i världen". Men det är väl inte riktig läge för det heller just nu. Men vem vet, det kanske kommer. Sedan hoppas jag att området kring Bryggaren och biblioteket utvecklas till ett levande centrum.
Stinas Porsgaards fråga till dig: "Hur får du ihop livet som engagerad företagare på restaurangsidan, sommelier och småbarnsmamma, och hur får vi fler kvinnliga företagare?
- Min drivkraft att jobba intensivt, och samtidigt ha roligt är en nödvändig och viktig grund för mig. Med rätt inställning så får man ihop det med hänsyn också till familj, vänner och kollegor. Jag är en tävlingsmänniska och sätter ofta upp delmål som jag måste klara varje dag. Jag har inga problem med att jobba 15 timmar om dagen, vilket är vanligt på sommarhalvåret. Numera är jag duktig på att planera in ledighet där det bara handlar om att umgås, leka och njuta av tillvaron.
Hur vi får fler kvinnliga företagare är en knepig fråga. Jag tror att det handlar mer om personlighet, vinnarinstinkt, mod och att våga genomföra idéer än om att vara man eller kvinna. Det är också viktigt att omge sig av människor som är driftiga och kunniga.
Jag skickar pinnen vidare till Mats Lindström, rektor på Ellen Keyskolan:
- I vinvärlden pratas det mycket om "hållbar vinproduktion" som ett samlingsbegrepp för hållbar utveckling ur perspektiv som bland annat miljö, företagsekonomi och människors välbefinnande. Hur ser ditt drömscenario ut för att få en hållbar skola i Västerviks kommun och vad är framgångsreceptet för att få engagerade elever?