– Vi vill få tillgång till mer konst och kultur i kommunen. Att det blir fler chanser till kulturupplevelser, inte minst för barn och ungdomar, säger kulturchef Maria Rudbo.
Ett sätt att stimulera och inspirera kulturlivet i ett område är att skapa utrymme och möjlighet till så kallade kulturella residens. Det handlar om att kulturskapare kommer och bor i kommunen under en begränsad tid. Konstnärerna arbetar aktivt med något projekt som involverar allmänheten eller lokala konstnärer.
– Det kan vara en teatergrupp som i sitt slutskede av en uppsättning kommer hit. De gör sina repetitioner och bjuder in till samverkan och erfarenhetsutbyte. Sedan har de sin premiär här, säger Maria Rudbo.
Ett annat exempel är att en konstnär bor i en av kommunens mindre orter och jobbar med ett projekt tillsammans med skolelever. Det kan sedan mynna ut i offentlig utsmyckning.
– Det här är ett vanligt förekommande sätt att stimulera kultur och finns på många platser runtom i världen och i Sverige, säger Maria Rudbo.
Förstudien som just har startats ska alltså ta reda på möjligheten för kulturella residens i Västerviks kommun. Planen är att ett resultat ska presenteras i början av maj. Det är kulturkonsult Susan Bolgar, erfaren utredare inom kulturprojekt, som håller i utredningen.
– Första delen av studien kommer att ha med exempel på fem olika residens med ungefär liknande förutsättningar som finns i den här kommunen. Sedan kommer jag att titta på vad det finns för typ av konstutövare lokalt, kostnader och vilka olika alternativ som kan vara aktuella, säger hon.
Det kommer även föras samtal med föreningar och andra intresserade.
Det är Västerviks kommun och Sparbanksstiftelsen Tjustbygden som finansierar förstudien.
– De större städerna har fasta kulturinstitutioner, men vi är i ett mellanläge. Kulturella residens kan ge injektion utifrån och stimulera till nyskapande. Inspirera, irritera och väcka frågor, säger Carl-Magnus Mårheden från Sparbanksstiftelsen.
Förhoppningen är att, om förutsättningar finns, kulturella residens ska kunna dra i gång i början av 2018 och vara i minst tre år.
– Men först är det naturligtvis viktigt att allt är väl genomarbetat och att alla som är involverade drar åt samma håll, säger Carl-Magnus Mårheden.