Hon tävlar i matlagning

Västervik2004-10-07 01:00
Svampfylld kycklingfilé med rotfruktstorn och ärtsås. Med den egenkomponerade rätten gick Elin Wessman vidare till final i tävlingen Årets Kockelev. Tävlingen hålls i Göteborg den 27 oktober.
? Det är jättenervöst, säger en lugn och samlad Elin som går på restaurangskolan i Västervik.
Ännu vet hon inte vilken mat hon ska laga på tävlingen men hoppas på kotlettrad.
? I så fall skulle jag laga en örtmarinerad kotlettrad med ugnsbakad potatis. Jag tycker om att använda färska örter i matlagningen, det blir både gott och vackert.

Varje tävlande får i förväg besked om en korg med råvaror som ska användas i tävlingsrätten. Ännu har inte det beskedet kommit men hon hoppas det blir endera dagen eftersom hon kommer att provlaga rätten många gånger innan det är dags att tävla.
? Jag hoppas att det inte blir blandfärs som vi ska laga mat av. Det tycker jag är bland det svåraste. I så fall gör jag nog någon slags fylld färsbiff med örtkryddat potatismos. Sådant mos är så gott.

Redan i september skickade hon in sitt bidrag till uttagningen. I konkurrens med 50 andra valdes hon ut att gå till final där sju andra kockelever, alla killar, tävlar.
? Det gör det ännu mer nervöst, tycker Elin.
Hon kommer från Ankarsrum och det var redan i skolan där som hon kom på att hon ville bli kock när hon bakade och lagade mat till temadagar i skolan. Nu går hon tredje året på sin utbildning till kock.
? Det är jätteroligt att jobba på restaurang. I somras arbetade jag på Saltmagasinet, både som kallskänka och kock. Jag skulle helst vilja arbeta på en mellanstor restaurang och laga förnyad husmanskost.

Om det går bra i tävlingen kan hon få möjlighet att praktisera några dagar på Operakällaren. Det är förstapriset. Andra- och tredjepriset är praktik på två olika krogar i Göteborg.
Under tävlingen i Göteborg har hon hjälp av tio elever hemifrån som ska assistera henne med förberedelser och vid matlagningen. I tävlingen bedöms både smak och utseende, men också arbetsgången och hur väl man förbereder sin insats.
Svampfylld kycklingfilé
Detta är Elin Wessmans eget recept på kycklingfilé, som gav henne en plats i finalen i tävlingen Årets Kockelev. Receptet är för två portioner.
2 st kycklingfiléer
75 gr Philadelphiaost
25 gr ostronskivling
25 gr shitakesvamp
5?7 gr färsk timjan
25 gr chalottenlök
smör
salt och peppar
Finhacka svampen, chalottenlöken och timjan. Lägg ingredienserna i skilda skålar.
Stek svampen. Tillsätt löken och, innan du tar det från plattan, tillsätt också timjan.
Blanda samman svampröran med Philadelphiaosten. Salta och peppra efter smak.
Dela kycklingen på längden och fyll filéerna med blandningen, vik ihop filén och fäst ihop med tandpetare. Bryn kycklingen på båda sidorna tills den fått en gyllengul färg. Lägg filéerna på en plåt och stek i ugnen vid 100 grader i 10?15 minuter.
Till detta serverade Elin Wessman rotfruktstorn på en blandning av finskuren potatis, morot och äpple kryddat med lime och Västerbottenost, och en sås gjord på gröna ärter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om