Hon jobbar för ett billigare bilägande
"För många är bilen enda alternativet."
- Utan bil kan man helt enkelt inte bo i stora delar av Sverige, det finns inga alternativ. Att det är så dyrt gör att folk köper äldre bilar som både är mindre trafiksäkra och sämre för miljön, säger hon.
Motormännen sökte ny vd förra året och ville åstadkomma förändringar och utveckling. Valet föll på Maria Spetz. Inte för att hon är en stor motorentusiast, utan för att hon under många år arbetat med verksamhetsutveckling. Och för att hon är, just det, kvinna.
- Ja, jag tror att det hade betydelse. Det sänder tydliga signaler om att vi inte arbetar med den mer grabbiga sidan av den här branschen. Här pratas det väldigt lite krom, fälgar och hästkrafter, säger hon.
Motormännen är den största intresseorganisationen för privatbilister i Sverige. Verksamheten har två grenar: Att verka för bilisternas intressen mot politiker, media och beslutsfattare. Och att serva medlemmarna med tjänster och erbjudanden som gör bilägandet lite billigare och enklare.
I dag har Motormännen 104000 medlemmar, vilket är en halvering på 25 år.
- Jag tror att vi är drabbade av samma problem som alla organisationer och föreningar som bygger på medlemskap. Alla har problem med rekrytering av medlemmar, det finns en mentalitet att någon annan med automatik ska vara ställföreträdare, säger Maria Spetz.
- Förr var det många fler som var medlemmar av ideologiska skäl, det var liksom självklart. I dag är det inte så. Våra undersökningar visar att bara en tredjedel av våra medlemmar är med av idémässiga skäl.
De andra då? Ja, de är med för att få tidningen Motor, för att få tillgång till rådgivning från tekniker och jurister eller för att kunna använda Motormännens testcenter när de ska köpa begagnad bil. Något större hopp om en stor tillväxt av medlemmar verkar inte finnas, men å andra sidan inte heller någon fruktan för att förlora dem man har.
- Nej, det har stabiliserats på den här nivån.
För Maria Spetz är det framför allt två frågor som är viktiga både på kort och lång sikt. Den mest övergripande är att sänka kostnaderna för privatbilisterna. Den andra handlar om att stoppa trängselavgifterna i Stockholm.
- Det är inte alls bara en fråga för stockholmarna. Det är en viktig principfråga. Ska bilisterna beskattas en gång till för något som de redan har betalat skatt för? Att trafiksituationen ser ut som den gör i Stockholm beror på politikernas oförmåga att fatta och genomföra beslut, säger hon.
- Om systemet genomförs i Stockholm och kommunen drar in mycket pengar, då är risken stor att andra kommuner också vill införa olika trängselavgifter.
Dessutom, menar Maria Spetz, är det inte sant att många tar bilen in till centrala Stockholm bara av bekvämlighetsskäl.
- Inte ens i Stockholm kan alla använda kollektivtrafiken, trots att den är jämförelsevis väl utbyggd och bra där. För många är bilen det enda alternativet. Det är en illusion att alla kan färdas kollektivt.
Och den illusionen är ännu större utan för storstaden.
- Om politikerna menar allvar med att vi ska kunna bo och verka var som helst i Sverige så måste de också se till att vi har råd att äga vettiga bilar. Det går inte att bygga ut busstrafik med tillräcklig turtäthet vare sig i Norrlands inland eller på Gotland.
- Där är bilen verkligen det enda alternativet. Men när det är så dyrt så väljer folk att köpa äldre och billiga bilar i stället. Det innebär att många åker omkring i bilar som både är dåliga för miljön och som inte är särskilt trafiksäkra.
- Menar man allvar med trafikmiljöarbetet så vore det betydligt bättre om fler hade råd att köpa en modern bil med katalysator och lägre bränsleförbrukning. Folk måste kunna röra sig och resa och det finns egentligen inga bra alternativ till bilen utanför storstäderna. Det är länge sedan bilen var en lyxvara, i dag är den bruksvara som måste till för att vardagen ska fungera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!