Hon har sökt 26 jobb sedan i våras
Kristina Wiberg-Kindahl letar efter nytt jobb efter 29 år i Electroluxkoncernen.
Foto: ANDERS LILJEGREN Bara ett av de 26 jobb jag sökt är här hemma i Västervik. En del är inom pendelavstånd och andra ligger långt bort, berättar Kristina Wiberg Kindahl, en av tjänstemännen på Electrolux som nu hoppas på nytt arbete.
Foto:
Det berättar Kristina Wiberg-Kindahl. Hon är en av de omkring 60 tjänstemännen på Electrolux, SIF-ansluten och arbetar med kvalitetssäkring och inköp.
Hon har arbetat i koncernen i 29 år och drygt tre år i Västervik. Senast den sista februari gör hon sin sista arbetsdag på Electrolux i Västervik.
Ganska snart efter att hon i februari hade fått veta att fabriken med all sannolikhet skulle läggas ner tog hon kontakt med Sten Alm på TRR. De har sedan träffats tre eller fyra gånger.
? Samtalen med honom har gjort att jag kunnat se mina möjligheter bättre. Jag har gått på tre korta kurser där jag lärt mig att marknadsföra mig själv, till exempel att framträda och skriva ett CV. Det är kurser som ingår i den hjälp TRR bistår med till alla.
? Han frågade mig vad jag kan utveckla av det jag kan och vi kom fram till att jag skulle gå en utbildning på inköpsområdet för att bredda den kompetensen. Den kursen var mycket bra.
Utbildningen har TRR bekostat.
? När vi fick nedläggningsbeskedet den tolfte februari, då blev det precis tomt inom mig, berättar hon. Det kändes som om en anhörig gått bort.
? I det läget, då ser man inte vad man faktiskt kan, man vet ingenting och tycker inte att man kan någonting alls. Men varje gång jag har diskuterat med Sten har jag känt lite mer hopp, säger hon.
Hon ser också arbetskamraterna på Electrolux som en stor tillgång:
? Känner vi att det är tungt så kan vi prata med varandra. Det gör det lättare.
Det arbete hon sökt i Motala har ytterligare ett femtiotal personer också sökt. Det är många som konkurrerar om de jobb som finns.
? På några av de arbetsplatser jag sökt jobb och inte fått har jag fått höra att man vill ha en föryngring. Jag är 48 år och på många arbetsplatser är de anställda redan i medelåldern och man vill balansera det med yngre. Men det finns förstås också arbetsplatser där man vill ha någon äldre för att de flesta där är unga. Det är inte ensidigt.
Hon menar att det är väldigt viktigt att få ett besked även om hon inte fått jobbet, och gärna också varför, för att förstå vad det är som gjort att en annan valts ut före henne.
? Alltför ofta får man inte ens ett besked. Just nu väntar jag på besked från flera av de jobb jag sökt.
Det flesta jobb hon sökt har hon hittat på arbetsförmedlingens hemsida, och de flesta är arbete med kvalitetssäkring på olika områden. Men hon har också sökt arbete genom att ringa runt till företag där hon skulle vilja arbeta, för att höra om det finns något ledigt.Fotnot: CV står för curriculum vitae, en lista över utbildningar och anställningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!