Hon har forskat om Parkinsons sjukdom

Vårdpersonalen kan för lite om Parkinsons sjukdom. Det anser Helena Sunvisson, lektor på Vårdhögskolan i Örebro. Hon föreläste igår i ämnet i samlingssalen på psykiatriska kliniken i Västervik.

Helena Sunvisson är lektor på Vårdhögskolan i Örebro. Hon har forskat i ämnet Parkinsons sjukdom och har kunskaper om patienternas rehabilitering.

Helena Sunvisson är lektor på Vårdhögskolan i Örebro. Hon har forskat i ämnet Parkinsons sjukdom och har kunskaper om patienternas rehabilitering.

Foto: Sofia Wirbing

Västervik2008-04-12 00:05
På frågan om varför vårdpersonalen behöver en sådan information svarar hon:- Därför att kunskapen om parkinson är för ytlig inom vården. Det är viktigt att vara påläst i hur människor med sjukdomen fungerar. Helena Sunvisson berättade om vad parkinson innebär och vilken medicinering som används, hur sjukdomen är för patienten, och att han eller hon får ett förminskat rörelsemönster.Hon arbetar till viss del som parkinsonsjuksköterska och har kunskaper om rehabiliteringen. - Jag har forskat i ämnet för att bättre kunna förstå de som drabbas av sjukdomen. - Vi åkte till fjällen i tre omgångar, jag och några personer med Parkinsons sjukdom. Syftet med det, var att se hur de upplever fjällen och den sociala miljön, säger Helena Sunvisson.Hur märker man att en anhörig har fått Parkinsons sjukdom?
- Personen kanske skakar i ena handen eller är deprimerad. Han eller hon skriver mindre eller har ont i kroppen.Hur underlättar omgivningen för dem?
- Att inte prata så fort eftersom deras mentala förmåga försämras fort. Det är också dumt att stressa personen och säg absolut inte upp bekantskapen, säger Helena Sunvisson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om