Svårt att rekrytera kockar – hotellet tar till hittelön

10 000 kronor ligger i potten för den som kan tipsa om en person som får en anställning, när Stadshotellet behöver rekrytera. Bristen på personal märks på fler ställen, främst i skolorna.

Stina Porsgaard säger att behovet är stort. Richard Augustsson berättar att deras elever ofta får jobb under utbildningen.

Stina Porsgaard säger att behovet är stort. Richard Augustsson berättar att deras elever ofta får jobb under utbildningen.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2022-05-16 18:00

Det handlar helt enkelt om en hittelön, en ganska okonventionell metod för att hitta personal. Det säger Stina Porgaard som är hotelldirektör på Best Western Plus Västerviks Stadshotell.

– Det är jättesvårt att hitta personal för hela branschen, det är ett stort problem över hela Sverige.

Hon säger att det bland annat beror på att många restauranganställda slutade under pandemin, för att sedan inte komma tillbaka. Andra sades upp och går på a-kassa och har valt att inte komma tillbaka, enligt henne.

Problemet är inte nytt, särskilt inte i en sommarkommun som Västervik.

– Nu öppnar många sommarrestauranger och konkurrensen hårdnar om arbetskraften.

Man har letat på alla sätt man kan komma på, och nu försöker man sig på det här med hittelön.

– Om man tipsar oss om en person som får anställning som kock, souschef, eller en serverande sommelier så betalar vi ut hittelön.

Det fyller ändå inte hela behovet, utöver de yrken där man betalar ut hittelönen för, behöver man fler.

– Vi skulle behöva tre kockar totalt och i alla fall två eller tre till serveringen, säger Stina Porsgaard.

Kikar man runt lite ser man att behovet inte är stort enbart på Stadshotellet. Flera restauranger söker personal med ljus och lykta, inte minst genom inlägg på sociala medier och genom traditionella annonser.

Behovet märks också i skolvärlden där eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är hett villebråd för restaurangerna i stan. Det säger Ing-Marie Rais som är lärare på programmet.

– Alla elever hos oss som vill ha jobb har också jobb. Samtidigt är det en liten grupp som går ut i år, bara nio elever. Men även eleverna i ettan och tvåan har jobb om de vill. Det är många som redan jobbar mycket på lediga stunder.

Astar har bland annat en arbetsmarknadsutbildning till kock i Västervik. Richard Augustsson är kocklärare där och säger att deras elever blir rekryterade under utbildningen.

– Det är vanligt. Många har jobb över sommaren nu, och kommer att komma tillbaka och slutföra sin utbildning i höst. Det handlar om runt 15 kockelever som nu får jobb.

Han berättar att de har bra koll på arbetsmarknaden, eftersom man måste vara inskriven på arbetsförmedlingen för att få plats på utbildningen.

– Det brukar se ut så här ungefär men de senaste två åren har vi märkt av det mycket tydligare, säger Richard Augustsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!