Vi når Gabriella Engdahl på telefon. Just nu är hon i London, hon delar sin tid mellan England och Kalmar. Hon är koreograf, dansfilmskapare och danslärare och låter förstå att hon ser fram emot att börja sitt nya jobb.
– Jag är jättepeppad, det känns helt otroligt och det var inget jag förväntade mig, att få det här jobbet. Jag är uppvuxen i en liten stad, Kalmar, och brinner verkligen för att man ska ha tillgång till kvalitativ dans även i mindre städer.
– När jag var liten tjatade jag på mamma om att åka till Stockholm och Malmö för att kunna se bra dans, det här projektet gör det möjligt att ta del av det, oavsett om man bor i en storstad eller småstad.
Detaljerna är inte utmejslade ännu. Men mycket dans kommer det att bli, så klart.
– Jag kommer att vara ganska mycket i Västervik under perioder, det är planen.
För någon som inte vet mycket om dans, hur skulle du beskriva din stil?
– Jag har en lekfull ingångspunkt i allt jag gör och jag blandar in mycket estetik och design i min konst. Jag använder färg och design för att få till en helhet. Jag försöker lyfta in nutida samhällsfrågor. Det blir fantasirik och färgfylld modern dans. Jag tror det blir lätt att relatera till.
Enligt pressmeddelandet ansökte 13 personer om tjänsten som Koko, som är projektets förkortning.
Projektet är ettårigt och ett så kallat dansresidens. Meningen är att kommuninvånarna ska ha möjlighet att möta danskonst på oväntade platser och i nya sammanhang.
– Det har varit en spännande urvalsprocess. Vi har fått ta del av mycket kvalificerade ansökningar till det här projektet, många har visat på hög konstnärlig kvalitet och haft spännande projektidéer, säger kulturchef Maria Rudbo.
– Nu ser vi verkligen fram emot att få sätta igång med en mer detaljerad planering av projektet tillsammans med vår kommunkoreograf.
Koko kommunkoreograf är ett nationellt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet. Lokalt drivs projektet i Västervik under 2022 och 2023 av Västerviks kommun med stöd av dansutvecklaren på Byteatern Kalmar Länsteater.
– Vi hoppas skapa upplevelser och möten som stannar kvar hos invånarna länge och bidrar till ökad livskvalitet. Nationellt samarbetar vi med andra regioner och kommuner som har Koko-projekt igång och vi är den femte regionen att starta upp, säger Kristina Flygare, dansutvecklare Byteatern Kalmar Länsteater.