Trender kommer och går och det finns en stor marknad kring begrepp som designpsykologi, neurodesign och "designfulness" kopplat till homestyling och inredning. Affärsidén går ut på att göra bostaden så attraktiv till visningen och fotograferingen som möjligt.
– Det första intrycket och känslan du får när du kommer in i en bostad kan vara helt avgörande. Den behöver präglas av harmoni, en känsla av att här kan jag bo, säger Cecilia Stolt.
För att uppnå detta får det inte finnas massor av saker, möbler och personliga tillhörigheter som stör köparnas egna associationer om vad som är möjligt eller vem som kan tänkas bo där. Förutom synintrycket spelar även doftsinnet en avgörande roll. Det måste lukta gott, menar dem.
– Vi har inte kört med nybakta kanelbullar och nybryggt kaffe, men det är vanligt förekommande idag, säger Cecilia Stolt.
De använder sig av doftljus och doftpinnar, snittblommor och kryddväxter som basilika. Favoritdoften är viol. Färgmässigt har trenden länge varit vitt och beigt, tidlöst skandinaviskt, med möjliga inslag av blått och grönt, men under våren har inslag av rött smugit sig in.
– I våras var det trendigt med detaljer i rött. Till exempel en knalligt röd vas eller kudde, något som sticker i ögat och som folk minns, säger Cecilia Stolt.
Cecilia Stolt är från Storebro och Sara Åsberg från Hallstavik. Båda bor i Västervik och arbetar som lågstadielärare respektive speciallärare, men hyser ett gemensamt intresse för homestyling. De bestämde sig för att gå en kurs i ämnet och har sedan 2022 bedrivet sitt företag med basen i Västervik och Hultsfred. Nu har de utökat till Vimmerby i samarbete med Länsförsäkringar fastighetsförmedling.
I branschen talar man om att skapa en särskiljande känsla i bostaden som spekulanten minns.
Är det någon som har haft synpunkter och ifrågasatt varför ni stylar som ni gör?
– En gång var det en man som undrade varför vi hade ställt en stor hög vas på middagsbordet. Han menade att då kunde ju inte gästerna se varandra. Då fick vi förklara på vilket sätt vasen förhöjde känslan av att det var ombonat och att den inte var kopplad till en faktisk middagssituation. Man ska inte ta det personligt när vi stylar, säger Cecilia Stolt.
Varför trendar aldrig färgen gul?
– Jag tror det är för att många människor inte tycker att de passar i gult och då blir det att man inte heller inreder i gula nyanser, säger Cecilia Stolt.
Vilka är det som anlitar era tjänster?
– Det är väldigt blandat. Vid skilsmässor kanske man inte orkar rodda med stylingen. Det är det sista man vill tänka på. Andra har kanske mist en anhörig och vill inte förändra och göra om på egen hand. Vi erbjuder även konsultation och rådgivning, säger Cecilia.
Hur gör ni om ni inte är överens om hur stylingen ska vara?
– Vi brukar ta ansvar för var sitt rum i bostaden och litar blint på varandra att det kommer blir top notch. Så vi är mycket samspelta och tycker väldigt sällan olika. Innan vi kör igång har vi noga tänkt igenom färgsättningen. Ibland kan vi dock känna att vi inte riktigt får till det med några detaljer. En känsla av att det är något som "skaver", säger Sara Åberg.
Vad kommer inte innanför er ert personliga hem när det kommer styling?
– Manchester. Jag har svårt för det. Oftast är det jag som har sista ordet hemma. Jag vill gärna tänka ett varv till hemma innan jag och min sambo bestämmer oss, säger Cecilia Stolt.
– Jag tycker inte om träslag som går mot gult, furu. Men för att det ska bli vackert och harmoniskt handlar det mycket mer om vilka färger man sätter ihop, att man håller sig till en och samma färgskala och låter de löpa som en röd tråd genom hela bostaden. Personligen gillar jag lite mer dämpade kulörer med mycket svärta i sig och undviker färger som är för gälla, säger Sara Åberg.
Hur mycket påverkas ni av modetrender?
– Det är svårt att säga. Inom homestyling får man inte ta ut svängarna för mycket. Det ska vara själva bostaden som ska lyftas fram, inte inredningen i sig. Dessutom ska den ju tilltala så stor och bred målgrupp som möjligt. Man kan nog säga att homestyling följer dagens inredningstrender fast kanske något mer dämpat, säger Sara Åberg.