I veckan presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs stora enkät om företagsklimatet i landets kommuner. För Västerviks del har betyget från företagarna stigit från 3,3 till 3,4 – vilket ligger i paritet med genomsnittet i landet.
– Västervik hade en dipp under 2018, 2019 och 2020, men nu går det i rätt riktning, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Av de olika kategorier som företagarna får betygsätta har påverkan av brottslighet/otrygghet, mobilnät och bredband samt kommunens service fått högst betyg, genomgående fyror eller högre. Sämst betyg ger företagarna till kommunens upphandling (2,7), vägnät, tåg- och flygförbindelser (2,2) och tillgången till relevant kompetens (2,7).
I de flesta frågorna svarar de lokala politikerna ungefär likadant som företagarna, men Svenskt Näringsliv noterar en tydlig skillnad i en viss fråga: hur man ser på frågan om osund konkurrens. Där ger företagarna ett klart sämre betyg än politikerna.
– Det här är en fråga som förföljt oss under lång tid. Men jag tror att vi kommer att se små saker redan i år, för att vi ska komma till rätta med det här, säger Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Enligt Hjalmarsson kan det bli så att de kommunala bolagen slutar göra vissa saker och låter det privata näringslivet ta över.
– Vi vill pröva det, i och med att den här frågan sticker ut.
En kategori som enligt Ulrica Bennesved är extra viktig för det sammanfattande omdömet är kommunens service till företagarna, som enkäten behandlar i fyra frågor. Här ligger Västervik högre än rikssnittet på alla punkter. Harald Hjalmarsson gläds över de positiva siffrorna och menar att ett "ständigt nötande" är nyckeln till framgång.
– Vi jobbar med det hela tiden. Jag vill att vi ska vara en nära partner till våra företag, och det ska alla våra medarbetare veta om. Det är ett ständigt arbete för att ha en kontinuerlig dialog.
När det gäller tillgången till relevant kompetens, där Västervik får 2,7 i betyg, tror Hjalmarsson att kommunen måste vara innovativ, då konkurrensen är stor i hela landet. Han lyfter samtidigt fram att Västervik lyckats bra jämfört med många andra kommuner.
– Detta betyder inte att allt är bra men att vi som liten stad med ett litet lokalt campus, väl fungerande gymnasium och Komvux plus en mängd andra kompetensrelaterade aktiviteter ändå närmar oss ett riksgenomsnitt.