Höjder utmaning på bilsemester

Varje år ger sig ett par miljoner svenskar ut på bilsemester i Europa, många med sikte på södra Europa. För att komma dit måste man ofta ta sig över eller igenom alper och höga berg. Ett äventyr som kan sluta illa om man underskattar svårigheterna.

Reseexpert. Beatrice Magnusson är reseexpert på Motormännen. Foto: Motormännen

Reseexpert. Beatrice Magnusson är reseexpert på Motormännen. Foto: Motormännen

Foto:

Västervik2006-06-28 00:25
- De höga höjderna är krävande både för bil och för människa, det måste man ha klart för sig, säger Beatrice Magnusson, Motormännens resexpert.
Att köra bil i de svenska fjällen är en sak. Att köra i alperna en helt annan. De högre höjderna och branta vägarna ställer helt andra krav både på föraren och bilen.
För den som inte vill upp på bergen finns alternativet med tunnlar. Det ställer mindre krav på bilen, men det är ändå en körning som skiljer sig från annan.

Beatrice Magnusson är en av medförfattarna till Motormännens årliga bok med tips och råd inför bilresan i Europa och hon är en av experterna som medlemmarna kan ringa och fråga om råd.
- Förr fick vi fler telefonsamtal än i dag. Det berodde nog både på att folk hade sämre kunskaper då och att inte internet fanns. I dag söker många svar på sina frågor på nätet. Det är på gott och ont, för det är inte alltid man hittar rätt svar.
Det första man ska vara medveten om när man ger sig upp på höjder på runt 3 000 meter är att det frestar på kroppen. Den som har svagt hjärta eller problem med blodcirkulationen bör kontakta sin läkare före resan.
- Det är ju sällan något allvarligt problem uppstår, men man ska vara medveten om det och anpassa sin insats efter det också. Man behöver kanske fler vilopauser än vanligt.
På höga höjder ökar även bilens bensinförbrukning. Tanka alltså bilen ordentligt innan du ger dig av uppåt.
Även kylarvattnet påverkas. Det kokar vid lägre temperaturer än 100 grader. Ju högre upp, desto lägre kokpunkt. Om kylarvattnet kokar ska man stanna och låta motorn gå på tomgång en liten stund. Stäng av värmen i bilen, då går nedkylningen snabbare.
Fyll aldrig på nytt vatten i kylaren när den är överhettad. Öppna inte kylarlocket förrän du är säker på att temperaturen sjunkit. Se till att hålla en trasa för om hett vatten skulle spruta upp. Fyll på det kalla vattnet lite i taget.
- Man ska se till att ha några flaskor eller en dunk vatten med sig i bilen, både för att dricka och för att kunna hälla i kylaren. Det är nästan lika viktigt som att man har bensin i bilen.

När man kör nedför berget ska man köra på samma växel som när man körde upp. Det gäller att använda motorn för att bromsa och inte sitta med foten på bromspedalen hela tiden. Med rätt växel i nedförsluten ska det i stort sett räcka att bromsa vid skarpa kurvor.
- Om man känner att bromsarna börjar mjukna ska man omedelbart stanna och låta dem svalna, säger Beatrice Magnusson.
Vid kurvor med dålig sikt ska man ge signal. Fordon på väg upp har alltid företräde framför dem på väg ner. Enda undantaget är postfordon som alltid har företräde i exempelvis Schweiz och Italien. Det brukar anges med skyltar.

Vid möte på mycket trång väg kör bilen på bergssidan förbi bilen på dalsidan, som ska stå stilla och helst vara tom på passagerare. Om det är mycket trångt, parkera alltså bilen och stig ur den medan bilen på bergssidan tar sig förbi.
För att köra i tunnlar gäller det också att kolla tanken ordentligt. Se till att du är säker på att bensinen räcker till andra sidan tunneln innan du kör in. Om du av någon orsak får stopp på bilen, se till att den kommer undan så mycket som möjligt. Vänd inte, backa inte och stanna aldrig, utom i nödsituationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om