Strax innan jul fattade kommunfullmäktige beslutet att höja VA-taxan. Motivet var de stora underhållsbehov kommunens VA-verksamhet står inför.
Kenneth Lind anser att lagen strider mot lagen om allmänna vattentjänster.
– Västervik Miljö och Energi har inte visat upp en investeringsbudget som följer VA-lagens direktiv.
Västervik Miljö och Energi har redan börjat fondera överskott från vattenverksamheten till kommande investeringar. Det kan man göra. VA-lagen ställer dock ett antal villkor. Man ska ställa upp en tydlig plan för de investeringar som pengarna ska användas till. Planen ska tala om vad som ska göras, hur stor den beräknade kostnaden är och när investeringarna ska göras.
– Jag gör inte det här av illvilja utan för att hjälpa till, säger Kenneth Lind till VT.
Han ifrågasätter inte att vattenverksamheten har behov.
– Alla är eniga om att det befintliga nätet behöver underhållas. Vattenläckaget är alldeles för stort. Jag tycker att man ska försöka få ner det så långt som möjligt, och därefter se om det finns ett behov av en ny vattentäkt.
Västervik Miljö och Energis vd Per Allerth är tydlig när det gäller överklagandet.
– Det är klart att vi har en investeringsplan, och att vi följer lagen.
VA-chefen Ruben Öberg berättar vattenspillet 2016 låg på 23 procent. Han säger att det är mer korrekt att tala om vatten som man av olika anledningar inte kan debitera. I siffran ingår utöver rent svinn till exempel brandvatten och vattenspolningar vid underhåll och provtagningar. Spillet går upp och ner år från år.
– Trenden är att det går nedåt. Vi arbetar mot en "rimlighetsnivå" på 15 procent. När vi nått dit är i tid svårt att bedöma men då sätter vi nya mål.