Höjd ränta oroar inte husägare
Skattesänkningar och högre lön ger mer i plånboken. Samtidigt höjer Riksbanken räntan för att hålla inflationen stången. Det drabbar alla med höga bolån och stor andel rörlig ränta.
Kan bli dyrare. Om de rörliga bolåneräntorna fortsätter att öka som förutspått får många hus- och lägenhetsägare betydligt högre månadskostnader. Allt fler väljer att binda bolånen.Foto: Scanpix
Foto:
Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar. Den påverkar alltså direkt de rörliga bolåneräntorna. Normalt ligger de ungefär 1 procentenhet högre än reporäntan.
Sedan i början av 2006 har reporäntan höjts sju gånger från 1,5 procent. Nu är den 3,25 procent men enligt bedömarna ska den höjas ännu mer. Man räknar med att den är 4 procent i höst och 4,75 procent nästa höst.
Men bolåntagarna är inte speciellt bekymrade över eventuella räntehöjningar. I varje fall inte om man ska tro en färsk undersökning av mäklarföretaget ERA. I den är 8 av 10 villa- och lägenhetsägare inte oroliga över vilka effekter en höjd bostadsränta och ökade räntekostnader får för deras hushållsekonomi. Samtidigt har bara hälften av de tillfrågade räknat på hur hög räntehöjning deras ekonomi faktiskt skulle klara av.
- Vi blev förvånade när vi såg resultatet av undersökningen, säger Mats Holmgren, försäljningschef på ERA.
Hans teori är att de som köper hus eller bostadsrätter ändå är så pass välinformerade att de ser till att ha marginaler som gör att de klarar högre kostnader.
- Många av de tillfrågade i vår undersökning har också köpt sin bostad ganska nyligen. De är beredda att lägga en stor del av sin inkomst på boendet. De kan offra annat till förmån för en bra bostad - semestern utomlands får till exempel stryka på foten, säger han.
Han tror inte att det är en fastighetsbubbla på gång. Det gör inte heller Riksbanken, men i en rapport varnar den ändå för att priserna och bolånen inte kan fortsätta öka i den här takten på längre sikt.
Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB:s ekonomiska sekretariat, skriver i sin ränteblogg att han inte ser någon dramatisk höjning av styrräntan framöver. Enligt honom är arbetslöshet ett större hot mot hushållen.
- Risken för huspriserna ligger inte i en måttlig uppgång av räntorna utan i en kraftig försvagning av arbetsmarknaden. Att finansiera sitt boende när man förlorar jobbet är betydligt svårare än att klara en procentenhet högre ränta, säger Tomas Pousette.
Att hus- och lägenhetsägarna är medvetna om att räntan stiger visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. Fler och fler väljer att binda räntan, många i fem år eller mer.
I april valde 52,5 procent av hushållen att binda sina lån. Andelen som lånade till rörlig ränta sjönk till 47,5 procent från 50,3 procent. För ett år sedan var motsvarande siffra ungefär 70 procent, enligt Länsförsäkringars bolånebarometer.
Om reporäntan höjs igen vet vi den 20 juni då Riksbanken haft sitt nästa sammanträde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!