Högtryck på Västerviks krogar
Den strålande sommaren har lett till stålande affärer för Västerviks krögare. Vädret och turisterna har bidragit till att både antalet gäster och omsättningen har ökat från föregående år.
Flitigt besökande gäster. Krogarna i Västervik har haft en ökning av både gäster och omsättning. FOTO: Matilda Alm
Foto:
- Det har gått väldigt bra för oss i sommar. Både dagskassan och gästerna har ökat från föregående år, säger Maya Albertsson, personalchef på restaurang Morella.
Hon tror att det delvis är det fina vädret som har gjort att kunderna ökat. Men hon säger också att både Visfestivalen och MC-dagarna har bidragit till att många turistande gäster besökt restaurangen.
Västervik följer samma mönstret som resten av landets krogar. I en undersökning, gjord av konsultföretaget Resurs, visar det sig att svenskarna lade ner 56 miljoner kronor på krogbesök, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med 1999. Störst omsättning hade restaurangerna i Stockholm, Malmö och Göteborg.
På Saltmagasinet vid Kulbacken har de upplevt den bästa sommaren på länge. Många turister, men även många Västerviksbor, har besökt restaurangen.
- Vi har varit tvungna att anställa mer personal i år eftersom det har varit så högt tryck, säger Jonas Settlin, delägare till Saltmagasinet.
Enligt Statistiska centralbyrån har antalet sysselsatta på svenska krogar ökat med 12 400 personer till 75 100 under de senaste sex åren.
Både krogen Simson och restaurang Kapten Lindström på Stadshotellet har haft en gynnsam sommar och en ökning av matgästerna.
- Det är det fina vädret och stadens evenemang som gjort att vi har haft fullt upp hela sommaren, säger Lars Göran Karlsson, chef för bägge restaurangerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!