– Det ska bli tråkigt att inte kunna träffa sina kompisar som vanligt.
Så tycker Ida Kjällgren, 14, som går i klass 8C och är en av Ludvigsborgskolans 250 elever som under fredagen fick hämta ut sitt skolmaterial, eftersom man ställer om för fjärrundervisning. Hur länge studierna ska bedrivas hemifrån vet hon inte, däremot lär det blir utmanande för både Ida och hennes klasskompis Tuva Johansson, 14:
– Hemma blir man lätt distraherad. Det finns alltid något gott i kylskåpet eller något bra på teven, det lockar ofta mer än plugget, säger Tuva.
Helt ovana är inte "Luddes" elever med fjärrstudiekonceptet. I höstas hade de en provdag för att känna på hur det är att plugga hemifrån.
– Det gick bra att plugga hemifrån när vi testade i höstas, eller iallafall för oss elever. Vissa lärare hade svårt att förstå sig på tekniken. Jag hoppas de har lärt sig mer tills nu, säger niondeklassaren Elin Solli-Axman, 15.
Elin och hennes kompis Eimy Eriksson,17, ser både för- och nackdelar med det nya läget.
– Det är jobbigt när man kanske behöver extrahjälp i vissa ämnen, det blir inte lika bra som i skolan. Sen är det skönt att kunna plugga hemifrån eftersom att man slipper störas av andra i klassrummet. Det ska bli skönt med lite lugn och ro, säger Eimy.
Något både Eimy och Elin lyfter fram som lugnande är att de slipper oroa sig för att bli smittade av coronaviruset i skolan. Inte för deras egen skull men för att eventuellt föra smittan hem till de anhöriga.
På skolgården står flera grupperingar med elever och på plats finns även en del lärare som påminner ungdomarna att hålla avstånd i väntan på att få komma in i skolan. Eleverna släpps in fem i taget för att hämta ut sitt skolmaterial och vi lyckas få en pratstund med två grabbar som var näst på tur att få komma in i skolan.
Det är åttondeklassarna Oskar Klingdstedt och Simon Wiklund, båda 14.
– Det ska bli tråkigt att inte få träffa klasskompisarna på dagtid, säger Oskar medan Simon tillägger:
– Jag tror att vi elever kommer träffa varandra även efter skoltid ändå, det lär inte förändras för att man pluggar hemifrån.
Båda grabbarna är fundersamma till hur vissa ämnen ska bedrivas på distans. Oskar berättar att han fått med sig material för att hålla igång träslöjden hemifrån. Hur idrotten ska fungera vet de inte riktigt:
– Jag hoppas inte vi behöver göra massor armhävningar och sådant i webbkamera bara, säger Simon.