Högskoleutbildning växer
När institutionen för hälso- och beteendevetenskap på Högskolan i Kalmar flyttade ut från tre rum i somras togs de genast över av Högskolecentrum som fick en grupp nya studenter i höst.
Nu finns här omkring 120 elever på dagtid på programutbildningar, och omkring 200 elever på eftermiddagar och kvällar då de läser på de fristående kurserna.
Det är en ständig expansion sedan starten 1997 med de första fristående kurserna. För tre år sedan kom den första heltids programutbildningen till studie- och yrkesvägledare, som nu är inne på tredje året. Ytterligare fyra heltidsutbildningar pågår nu, plus två KY-utbildningar.
Den senast tillkomna utbildningen är socialpedagogiska programmet, en socionomutbildning.
- Vårt mål från början sattes till fem programutbildningar och där är vi idag, konstaterar Gunilla Andersson som är verksamhetsansvarig. Men det är inte omöjligt att det kommer till fler program längre fram, om det finns elevunderlag för det och ett behov på arbetsmarknaden.
Växjö universitet har undersökt behovet och fann då bland annat behovet av lärarutbildning, som nu pågår, och utbildning i socialt arbete.
- Kanske kan det bli någon ny utbildning på det tekniska området.
Högskolecentrum är ingen egen högskola eller högskolefilial utan ett centrum för högskoleutbildning, framför allt distansutbildning från flera andra högskolor. Det innebär att elever samlas här för att få undervisning, antingen med tillresta lärare eller via videokonferens.
Högskolecentrum har nu sex anställda för att sköra administration, lokaler och praktiska uppgifter men en stor del av arbetet går åt till kontakt med dem som studerar, att finnas till hands både för enskilda och grupper.
- Egentligen skulle vi nog behöva en kurator som kan arbeta mer med det sociala ansvaret för alla eleverna, säger Gunilla Andersson. Läser man här kan man sitta här och skriva sina uppsats i stället för hemma. Och det är så vi vill att det ska vara, vi ska vara en resurs för de studerande.
Från och med det kommande årsskiftet finansieras Högskolecentrum enbart med kommunala medel på 4,1 miljoner kronor, utöver utbildningsfinansieringen från de enskilda högskolorna. De första sex åren har bekostats delvis med hjälp av EU-bidrag, som nu försvinner.
- Övergången till enbart kommunal finansiering påverkar inte verksamheten, lovar Gunilla Andersson.
Fem utbildningsprogram: Lärarprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, socialpedagogiskt program, informatikprogrammet och studie- och yrkesvägledarutbildning.
FAKTA n Högskolecentrum
Två KY-utbildningar: företagsteknisk och plastteknisk.
Drygt 40 fristående kurser på vardera 5, 10 eller 20 poäng, på halvfart eller kvartsfart.
Elevernas genomsnittsålder: 30-35 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!