Högsäsong för bagaren i byn

I dag är det fettisdagen - högtiden för alla semmelälskare. En av bagarna som förser Tjustborna med de gräddiga delikatesserna är Krister Åhlin. Men själv föredrar han en nyttig frukostbulle framför en semla.

Grädden vispas inte, utan går igenom en maskin där den utsätts för tryck som gör att den får rätt konsistens.

Grädden vispas inte, utan går igenom en maskin där den utsätts för tryck som gör att den får rätt konsistens.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2009-02-24 00:07
Att Gamleby hembageri ligger så nära Gamlebyån att bagaren kan höra vattenbruset när han står och gör sina degar är ingen slump. Placeringen har ett direkt samband med att kvarnen, som är närmsta granne, drevs med vattenkraft. Från början var bagerihuset ett stall där bönderna ställde in sina hästar medan de väntade på att få säden mald. När hästarna ersattes med traktorer blev huset ombyggt till bageri, mjölet fanns ju på nära håll. Sedan 40 år är det Krister Åhlin, i Gamleby allmänt benämnd "Bagarn", som äger och driver bageriet. På en pall mitt framför ugnen, där han bakar bottnar till fredagens Napoleonbakelser, sätter han sig för att berätta om sitt bagarliv. - Jag utbildade mig i Växjö efter grundskolan. Sedan blev det jobb lite runt om i landet, innan jag återvände till Gamleby för att köpa det här stället. Och här har jag blivit kvar. Arbetsdagen börjar han vid fyra på morgonen fram till middagstid då han går hem och tar sig en tupplur. Vilodag har han ingen och någon pensionering har han inte tänkt sig. - Hur skulle det gå om inte folk finge bröd? säger han och tittar på mig nästan som jag kommit med ett skamligt förslag. - Jag skulle aldrig klara av att gå sysslolös. Det här är inget vanligt jobb det är nog mer en livstil. Att jag inte varit sjuk mer än en dag på 40 år det tyder väl på att jag lever sunt. Och visst ser han frisk ut, lång och reslig och snabb i steget. Nu försörjer han sig inte på kakor och bakelser, utan har ett nyttigt frukostbröd som favorit. Semlor, som just nu är högaktuella, äter han inte alls. - Men det är tur att de finns och är så populära. Förr gjordes de bara några veckor före påsk och bara på tisdagar. Nu räddar de vår försäljning under årets första månader. Vi brukar börja vid trettonhelgen och hålla på till påsk. Sedan har vi en som beställer till midsommar och det ordnar vi förstås. För några år sedan utökades bageriet med en cafédel. Där är det 50-talsatmosfär som råder. Krister har en kompis som handlar med antikt och kuriosa och som ser till att det alltid finns rätt prylar i caféet. - Det är populära grejer numera så jag brukar sälja om det är någon som är intresserad av någon stringbokhylla eller gammal kaffepanna. Allt är till salu till rätt pris. På frågan hur han lyckats hålla lönsamhet i sitt lilla bageri, trots hård konkurens från varuhusens bröddiskar, kommer svaret direkt. - Vi levererar bara bästa kvalité och så är det ju närproducerat, och det blir mer och mer populärt. Det han bakar är färskvara: - Det är bara semlor, som man vet att folk äter direkt, som vi kan sälja till nedsatt pris dagen efter. - Du vet det är noga med grädden. Att vi däremot inte fick sälja skorpor i påsar som satts igen med en klämma, fick jag veta av en "livsmedelsbrutta" som var här en gång. Men om vi stängde påsen genom att vika den då gick det bra. Är det inte konstiga regler?
Personligt
Namn: Krister Åhlin Ålder: 62 år Bor: Gamleby Familj: Två barn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om