Högre löner ska locka fler till sjukvården

Dygnetrunt-arbetande personal inom sjukvården behöver få bättre betalt. Det konstaterar politiker från Länsunionen när de presenterar sina prioriteringar inför höstens budgetarbete i Region Kalmar län.

Regionpolitikerna Evalill Nilsson (L), Christel Alvarsson (C) och Mattias Adolfson (S) från Länsunionen i Region Kalmar län har presenterat vad de anser behöver prioriteras inför höstens budget- och planarbete.

Regionpolitikerna Evalill Nilsson (L), Christel Alvarsson (C) och Mattias Adolfson (S) från Länsunionen i Region Kalmar län har presenterat vad de anser behöver prioriteras inför höstens budget- och planarbete.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-05-09 17:39

– Det är ett område där vi har stora utmaningar och vi behöver göra den här delen av verksamheten mer attraktiv, säger Mattias Adolfson, regionråd med ansvar för personalutskottet.

Han berättar att det just nu finns ett stort intresse för länets sjuksköterskeutbildningar.

– De har ett högt söktryck och vi håller bland annat på att se över hur vi ska göra för att ta emot fler som behöver göra sin praktik.

Christel Alvarsson (C) är ersättare i personalutskottet och förklarar att den verksamhetsförlagda delen av utbildningen blir en flaskhals.

– Här behöver vi tänka lite nytt. Eleverna brukar göra sin praktik på en avdelning, men kanske skulle vi kunna ha praktik även ute på mottagningar, säger hon.

Målet är att få så många sjuksköterskor som möjligt att vilja stanna kvar. 

Länsunionen vill också ge i uppdrag att utreda om det är möjligt att stänga dörren för hyrpersonal när det gäller grundutbildade sjuksköterskor, och prioritera en uppdragsutbildning för att utbilda barnmorskor.

När det gäller läkarpraktikanter har Västerviks sjukhus drabbats negativt när studenter har möjlighet att välja Kalmar som studieort för läkarstudier vid Linköpings universitet. Visserligen har många valt att bli kvar i regionen, men främst i Kalmar.

– Tidigare, när alla studerade i Linköping, fanns det inte nog med praktikplatser i området och då blev det naturligt att de kom till Västervik, säger Mattias Adolfson.

– Det är en brist att vi förlorar läkarstudenterna. Förutom att de är en möjlig framtida rekryteringsbas så håller man sig mer uppdaterad i den senaste forskningen när man har studenter på plats. Vi vill jobba för att de ska komma hit även i fortsättningen, säger Christel Alvarsson.

Västerviks sjukhus hamnar ofta i topp när AT-läkarna rankar sina tjänstgöringsplatser, berättar Evalill Nilsson (L), men det gäller då att locka hit dem från början.

– Enligt min erfarenhet så rotar sig många i närområdet under utbildningen och vill gärna stanna där. Visst finns det de som jagar de högsta lönerna, men för de allra flesta är stöttningen de kan få av kollegor och trivseln på arbetsplatsen det allra viktigaste. Här är det viktigt att vi fortsätter skapa de nödvändiga förutsättningarna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!