Västerviks kommunala bolag ska vara föregångare när det gäller att bygga med trä, bland annat för klimatnyttans skull. Strategin föreslås gälla 2022– 2030.
Risken finns dock att klimatnyttan går förlorad, om strategin innebär att skogsbruket avverkar skogar som är viktiga för friluftsliv, biologisk mångfald och vattenkvalité. Länsstyrelsen, som yttrat sig över strategin, poängterar att skogen som resurs är begränsad och att det är viktigt att jobba mer med att bevara äldre byggnader, och återbruka material.
Länsstyrelsen påpekar att det som har allra störst effekt för att minska klimatpåverkan vid byggnationer är att återvända och återbruka material från redan befintliga byggnader som ska rivas – men den nya strategin nämner ingenting om detta.
I den föreslagna strategin står det även att: "idag finns det inte någon direkt affärsnytta med att bygga med mindre påverkan". En kontraproduktiv mening, anser länsstyrelsen. Enligt länsstyrelsen går hållbarhet och affärsnytta hand i hand, och en kommun som vill vara ett föredöme inom hållbart byggande ger kommersiell potential för företag som väljer att haka på.
Länsstyrelsen påpekar att det är en lång väg kvar att gå.
Hittills används 50 procent betong och stål i kommunens större byggprojekt. Målet till 2030 är att 65 procent ska vara trä, och 35 procent betong och stål. Det innebär alltså att en hel del betong och stål fortsatt kommer att användas, och länsstyrelsen undrar vilka mål som finns för de materialen.