Höga naturvärden tillvaratas

Skogsvårdsstyrelsen och markägare tecknar avtal som gäller 50 år framåt i tiden.

I naturområdet hos Höckerfelt finns flera fornlämningar. Här är ett gravröse.

I naturområdet hos Höckerfelt finns flera fornlämningar. Här är ett gravröse.

Foto:

Västervik2004-09-23 01:00
? Den långa avtalstiden är ofta nödvändig för att syftet med avtalet ska uppnås, säger Magnus Samuelsson, distriktschef på Skogsvårdsstyrelsen.
I Västrums församling har Skogsvårdsstyrelsen tecknat avtal med två markägare. Magnus är där för att rekognocera på de avtalade områdena som har helt olika naturvärden.
Förutsättningar för ett naturvårdsavtal är att markägaren är intresserad av naturvård och av att bevara mångfalden av djur och växter.
? Oftast är det vi i vårt naturskyddsarbete som upptäcker områden som är värda att bevara, utveckla eller har förutsättningar för utveckling i en nära framtid, berättar Magnus.

Han har tagit sig fram till området vid Västrumsfjärden och hällmarksskogen som är riklig på gammal tall. Här finns åtskilliga inslag av död ved i form av torrträd. I branten ned mot fjärden finns också inslag av gran och asp.
? Här är syftet att bevara områdets nuvarande karaktär av orördhet med naturvärden knutna till gammal hällmarksskog men också för att öka områdets naturvärden ytterligare. I stället för att avverka de gamla träden här, som kan vara över 150 år, får de nu stå kvar tills de dör och bryts ner. Vid avtalstidens slut bör det finnas ett rikligt inslag av döda stående eller liggande träd, berättar Magnus.
Avtalet avser ett område på åtta hektar på fastigheten Västrum 3:1 som en stiftelse är ägare till. Skogsvårdsstyrelsen kan om markägaren inte har möjlighet göra skötselåtgärder vid behov.

Markägaren Stig Höckerfelt i Långvik har tecknat naturvårdsavtal omfattande områden på totalt 12,1 hektar.
? Det är en gammal lövängsrest som kräver skötselinsatser för att behålla och öka naturvärdena här, säger Magnus.
Skogsområdet består av ogallrad medelålders lövskog dominerad av ek men också inslag av asp och al. Därutöver finns tiotalet äldre hamlade träd. Hamling var ett sätt att ta tillvara löv från träden, bland andra lind, ask och lönn, som foder till djuren. På eftersommaren när trädgrenarna var rika på löv kapades de och lades i ladorna till vinterfoder. Nästa år hade trädet vuxit upp igen med nya grenar. Hamlingen gjordes in på 1900-talet, årtalet kan skilja sig från gård till gård.
Målet för detta område är att skapa och utveckla en grov ekskog. De äldre hamlingsträden kommer eventuellt att omhamlas av Stig Höckerfelt.

Markägare som ingår naturvårdsavtal med Skogsvårdsstyrelsen (staten) gör det frivilligt. Ersättningen är en stimulans från samhället till naturvårdsintresserade markägare. Det ligger på högst 10?000 kronor per hektar. Pengarna betalas ut som ett engångsbelopp.
Naturvårdsavtalet betraktas som ett nyttjanderättsavtal i fastigheten. Således vid byte av fastighetsägare så följer avtalet med och är därmed giltigt även mot nya markägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om