Höga löner förklaras med nya uppgifter

Fyra personer på barn- och utbildningskontoret har fått kraftigt höjda löner då de fått nya befattningar. Efter kritik mot att förvaltningschefen själv bestämt i ärendet har det varit uppe i personalutskottet. Kommunrevisionen granskar också frågan.

Västervik2006-03-04 00:25
De nya lönerna ligger 4 100-5 600 kronor över personernas gamla löner från deras gamla befattningar.
Det utökade ansvaret, som hänger samman med de nya befattningarna, gör att de hamnar på en lönenivå som gäller handläggare i stället för assistenter.
- Man måste se det i relation till vilken lön de hade innan. Det är mer intressant än själva skillnaden. Jag har tittat på vilken lön jag ansåg att de skulle ha, precis som när man nyanställer, säger förvaltningschefen Lena Karlberg.

Pengarna till de högre lönerna kommer från ett löneutrymme som uppstått i budgeten då tre personer med höga löner slutat på kontoret. Då ansvar och pengar fördelades om fanns 16 448 kronor att fördela. Lena Karlberg har hållit budgeten då det återstår 1 898 kronor efter lönelyften.
- Jag uttalar mig inte i enskilda fall, men så mycket kan jag säga att vi har inte sett några konstigheter i något fall, säger Hans Ellervik (vdm) som är ersättare i kommunstyrelsens personalutskott.
Utskottets ordförande Axel Nilsson (m) konstaterar att barn- och utbildningskontoret minskat personalstyrkan och då delat ut de uppgifter som de avgående personerna haft på andra på kontoret. Därefter har de nya tjänsterna lönesatts. Däremot hade personalutskottet velat ha mer informationsutbyte i frågan.
- Vi hade önskat att det varit en dialog om det här med vår centrala personalchef Eva-Carin Öhlin, säger han.

Mötet den här veckan har varit extrainsatt och därför kommer ärendet att tas upp igen på ordinarie sammanträde på måndag. Frågan granskas också av kommunrevisorerna.
I tillsättningen av tjänsterna har Lena Karlberg själv fattat beslut.
- Jag har gjort ett fel i att jag skulle ha pratat med personalutskottet, men det har jag missat. Jag står för det och jag ber om ursäkt. Däremot har jag hållit mig inom mina ekonomiska ramar.
Praxis har varit att inte prata med personalutskottet, men det finns en rad i ett policydokument som säger att man ska göra det i den här typen av frågor. Dock påpekar barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c) att den raden är struken numera.
- När jag fick se det här höjde jag inte på ögonbrynen för jag tyckte det var fullständigt naturligt, säger Mats Hugosson.
- Den kritiken som är mot detta bygger väl kanske på lite avund, konstaterar Axel Nilsson.

Alla de fyra befattningarna, varav tre är nya har besatts med folk som redan fanns inom kontoret.
- Antingen kan man rekrytera personer som går in på den lönen. Eller så kan man se sig om i sin organisation och hitta medarbetare som får växa.
- Två personer har vidareutbildat sig. Det var ett skäl till att jag frågade dem om de var beredda att ta ett steg upp. Det andra skälet är att vi har mycket att göra inom ekonomi, administration och personalfrågor.
Dessa områden behöver barn- och utbildningskontoret bli bättre på, det påpekade basrevisionen i somras.
- Jag är inte säker på att vi alltid kommer att vara dimensionerade för så mycket ekonomer, men i dagsläget behöver vi det, säger förvaltningschefen Lena Karlberg.
Lönelyft
Jämförelser för liknande befattningar inom kommunen:
Här anges tionde percentilen (10 procent av individerna i gruppen har lägre lön än beloppet), medianlön och nittionde percentilen (90 procent har högre lön). Lönerna är för 2005.
Ekonomer: 22 585, 26 200, 36 550
Personalhandläggare: 25 000, 26 950, 31 150
Nämndsekreterare: 22 000, 25 050, 29 420
Statistiken kan vara lite missvisande eftersom en del individer i grupperna har inlöst övertidsersättning och deras arbetsuppgifter inte är helt jämförbara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om