Hög valtemperatur på gymnasiet

De unga kommer inte att svika valet på söndag. När det ordnades med skoldebatt på Västerviks gymnasium i går så fylldes aulan två gånger om och entusiasmen var stor. Det var inte bara artiga applåder som levererades utan de politiska partiernas representanter fick ordentligt stöd.

Vänstra sidan. Regeringspartiet med stödpartier representerades av Sofia Åkesson, Ung vänster, Karl Längberg, SSU, och Anna Bodjo, miljöpartiet.

Vänstra sidan. Regeringspartiet med stödpartier representerades av Sofia Åkesson, Ung vänster, Karl Längberg, SSU, och Anna Bodjo, miljöpartiet.

Foto:

Västervik2006-09-13 00:25
Förstagångsväljarna är viktiga och lika viktigt är det att de lämnar sin röst inför det rekordjämna val som väntas. Den uppmaningen fick de av såväl debattörerna som debattledaren Hans Holm, Västerviks-Tidningens chefredaktör.
Frågor hade skriftligt fått lämnas in i förväg. De var många och inte helt oväntat handlade flertalet om ungdomsarbetslösheten, skolmaten, betygen, miljön och förstås fildelningsproblematiken.
Första frågan kom dock från publiken och den höjde direkt debattemperaturen.
- Hur ser ni på den alkoholpolitik som förs. Många unga gillar att dricka.

Svaren vägdes på våg. Allianssidan var för sänkta skatter och att man kanske skulle få handla en del i vanliga butiker. Starkspriten borde dock vara kvar på systemet. Vänstersidan var mer för monopolet för att ha bättre kontroll över hur mycket folk dricker.
Björn Brändewall från folkpartiets ungdomsförbund sammanfattade:
- Folk skall vara fria att välja själva. Men fastnar man i ett beroende är man tyvärr inte längre fri. När det gäller skatterna vill vi ha en utjämning inom hela EU. Sverige kan sänka lite och andra höja.
Även när det gällde spelmonopolen så var det delade meningar mellan blocken.
- Det behövs en reglering av marknaden, sa Karl Engberg från SSU. Dessutom får idrotten viktigt ekonomiskt stöd från Svenska Spel.
Det givna motargumentet var att ingen skall dra nytta av andras spelberoende.

Från dryck till mat är steget inte långt. Avgifterna på gymnasieluncherna var ett givet ämne. Här fanns dock ingen klar skiljelinje. Om en avgift kunde leda till högre matkvalitet så var det okej. Men helst skulle lunchen vara avgiftsfri men ändå hålla hög kvalitet. I stort sett var man även överens om fildelningen. Lagarna borde dock ses över så att ingen skulle behöva känna sig som en brottsling om man laddar ner musik från nätet. Dessutom behövs en ny ordning så att artister och upphovsmän kan få sin ersättning.

Ungdomsarbetslösheten till sist.
- Alliansen står för en jobbpolitik och vänstersidan för en åtgärdspolitik, sa Dick Bengtsson, moderata ungdomsförbundet.
Hur man räknar arbetslöshetssiffror hade även ungdomsförbunden olika åsikter om.
- Om alliansen skulle vinna valet så kommer även ni framöver att luta er mot de siffror som presenteras av Ams.
Sammanfattningsvis så var det en bra debatt. Alla passade på att uttrycka sitt partis åsikt i stället för att klaga på de andra och ställa motfrågor.
- Vi känner varandra väl efter alla debatter vi haft i länet och vet var vi står, sa Christopher Dywik i KDU, kristdemokraternas ungdomsförbund.

- Det känns bra att vara ute på skolorna, sa moderaternas Dick Bengtsson. Intresset hos eleverna är stort och de verkar betydligt mer pålästa än vid förra valet.
Valdebatten är avslutad. I dag och i morgon hålls det skolval på gymnasiet. Det är många som vill veta resultatet före valet på söndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om