Enligt Sven-Olof Nielsen, länsveterinär i Kalmar län, rör det sig inte om någon faktiskt spridning av fågelinfluensan, utan är en förebyggande åtgärd.
– Den här tiden på året ökar risken för smitta, dels för att temperaturen sjunker och det är lättare för viruset att överleva, och dels så är det många flyttfåglar i rörelse nu.
Ellen Olovsson på Dala gård utanför Västervik, som har värphöns, förklarar att det här innebär att de måste hålla hönsen, och gårdens andra fjäderfän, inomhus.
– Hönsen bryr sig inte så mycket om det, men ankorna blir ledsna när de inte får vara ute. Och det blir skillnad på äggen. Det är gräset de äter som gör att gulan blir så gul. Vi brukar försöka slå lite gräs och ge dem, men det blir inte detsamma.
Just nu är hon inte jätteorolig för smitta, värre var det under vårvintern. Enligt Länsstyrelsen Kalmar län var den senaste säsongen av fågelinfluensa den allvarligaste någonsin och många runtom i länet drabbades.
– Vi är alltid väldigt noga med smittskyddet, men i våras, när vi hade så många fall runtomkring oss blev vi extra noggranna. Vi ser till att ha skor som vi bara använder här hemma, eftersom smittan sprids via avföringen, och ingen främmande får komma in till djuren, berättar Ellen Olovsson.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att rapportera in om man sett döda fåglar i naturen, eftersom de då kan upptäcka om smittan sprids bland vilda fåglar i ett visst område.