– Det är ganska genomgående på hela sjukhuset, men medicin är ett tungt område, där många av patienterna inte bara har en, utan flera, sjukdomar, säger en av sjuksköterskorna.
I början av 2017 minskades antalet platser från 16 till åtta på medicinavdelning 4, på grund av svårigheter med bemanningen.
– Man hade under en längre tid haft för få sjuksköterskor med resultatet att de befintliga fått gå in extrapass, man fick ibland arbeta med för lite personal på plats, ibland fick chefen gå in och arbeta för att lösa situationen, berättar Jacob Hoffsten, som representerar Vårdförbundet på Västerviks sjukhus.
I stället utökades avdelning 5 med åtta platser vid årsskiftet. Även här hade man minskat antalet platser från 24 till 16 på grund av sjuksköterskebrist. Nu beslutades att de i stället skulle gå tillbaka till full kapacitet igen. Något som personalen och Vårdförbundet motsatte sig.
– Men i förhandlingen valde arbetsgivaren att ensidigt fatta beslut, berättar Jacob Hoffsten.
Hjalmar Åselius är basenhetschef för medicinkliniken och förklarar att de valde att göra så här eftersom avdelning 4 var underbemannad, medan det på avdelning 5 fanns tillräckligt med personal, i alla fall för 16 patienter.
– Efter årsskiftet var vi i ett sådant läge att vi kunde öppna upp vårdplatser på avdelning 5, säger han.
– Personalen motsatte sig detta, man påtalade riskerna att öppna åtta vårdplatser så snabbt innan man fått in tillräckligt med inskolad personal och anpassat lokalerna, men beslutet drevs ändå igenom. Visserligen lyckades 5:an rekrytera nya sjuksköterskor före årsskiftet men man var ändå tvungen att ta in sjuksköterskor från bemanningsföretag för att fylla schemaraderna. Situationen på 5:an har sedan utökningen till 24 platser varit pressad, inte minst för att man samtidigt renoverat delar av lokalerna där, säger Jacob Hoffsten.
Nu oroar sig personalen för att det ska skrämma bort de nya sköterskorna man rekryterat.
– Alla personalgrupper har ett tufft arbete och arbetsbelastningen är konstant hög. Vi behöver en ökad grundbemanning för att kunna lösa kortare frånvaro på plats, även bland undersköterskorna, säger en av sköterskorna.
– Jag förstår att folk är oroliga när det byggs om på en avdelning. Men vi har påbörjat arbetet med en omställning och vill anställa ytterligare 23 sköterskor. Det handlar också om att strukturera om vårdavdelningar och målet är att förbättra arbetsmiljön, så att vi kan locka fler sjuksköterskor hit, säger Hjalmar Åselius.
Det mest akuta bemanningsproblemet just nu är svårigheten att rekrytera nattsjuksköterskor.
– Utökandet av vårdplatser på 5:an har medfört ökad belastning för nattpersonalen. Tanken är att det ska vara två sköterskor, men det går inte att bemanna. Så nu har en sköterska ansvar för alla 24 patienterna nattetid, om det är fullbelagt, säger en av sköterskorna vi pratat med.
– Just det här är ett problem och något som vi jobbar hårt för att lösa, säger Hjalmar Åselius.
Samtidigt, berättar personalen, jobbar de på så gott de kan under de förutsättningar som finns.
– Det är egentligen ett fantastiskt roligt jobb. Det är roligt att gå till jobbet och känna att man kan få någon att må bättre.
– Men det är väldigt sårbart när bemanningen är så pass låg som den är. Man drar sig för att sjukskriva sig eller vara ledig eftersom man vet att det blir tyngre för kollegorna.