Hjortedsborna på samhällsvandring i historien
Hjortedbygdens Hembygdsförening anordnade i lördags en intressant och upplevelserik historisk vandring med 20-talet medlemmar.
Hjorteds kvarn. På 1930-talet var det fart på industrin som som var inrymt i huset här på Ankarsrumsvägen.
Foto:
Med Hasse Åkesson som cicero startade vandringen till kyrkogården där Hjorteds mäktigaste person på sin tid, Johan Tillberg, ägare till Falsterbo, är begravd år 1878. På den avskilda platsen har generationerna efter honom begravts.
Hjorted fick sin förste anställde lärare 1847. Skolhuset, som fanns på platsen där församlingshemmet i dag ligger, byggdes i början på 1900-talet och hade skolverksamheten i gång till 1950-talet.
"Betania" var namnet på dövstumsskolan som Hjorted var bland de första i landet att inrätta.
- Det var här på platsen på Nynäsgården som Jakob Östberg samlat in medel så att skolan kunna invigas 1864. I denna vackra parkanläggning finns fortfarande de gamla byggnaderna kvar med tvättstuga och likbod och den viktiga jordkällaren, sade Hasse Åkesson.
Väl framme vid Bankvägen där Hjorteds Sparbank flyttade in från skolhuset 1927 och hade bankservice fram till mitten av 1990 talet. I sällskapet fanns en före detta bankman, Bertil Selerud, som berättade om sitt arbete på banken.
- På 1950-talet var här ett bankrån. De lyckades fånga rånarna som efter detta rånet kallade sig för Hjortedsligan på grund av att de åkte fast här.
Den gamla kassakistan, som tillverkats i Stockholm åt Hjorteds Sparbank när den startade 1869, är en gåva åt hembygdsföreningen och har fått sin plats i församlingshemmet.
I samma kvarter där banken en gång var inrymd fanns vid 1930-talets början en blomstrande affärshandel.
- Hos Ivar Remholm, där handlade vi och honom minns vi mycket väl. Det var specerier vill jag minnas och där tvärs över gatan hade vi Konsum också.
Inne på Ankarsrumsvägen fanns Hjorteds kvarn och mejeri.
Mejeriet uppfördes 1927-1928 och hade mejeriverksamheten i gång fram till 1940. Då byggdes fastigheten om till förenings- och biograflokal. Efter fyra år övertog Betelförsamlingen huset och bedriver sin verksamhet sen dess där.
- Av denna industriverksamhet syns få spår av i dag. Men vi som bott här i hela vårt liv har minnena kvar, de finns här inne, säger en ortsbo och knackar sig på pannan.
Till Hjorteds gård, som ligger strax utanför orten, går vandringen vidare. Hasse Åkesson berättade herrgårdens historia om Tillbergsgenerationerna som bodde där fram till 1970-talet då nuvarande ägare köpte gården.
- Här har vi de gamla lantarbetarbostäderna en bit från gården. Var och en av hyresgästerna hade sin vedbod och utedass. Här slår vi oss ner i gröngräset och inandas såväl atmosfären som kaffedoften.
Alla deltagare var mycket nöjda med turen där man dragit nytta av varandras upplevelser om olika platser. Samhällsvandringen blev så mycket mer än bara historia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!