Hjälper sjukskrivna arbetslösa att få jobb

- Förut trodde jag inte att det gick att få dem tillbaka till arbetslivet, men det gör det. Det säger Lena Stridh på försäkringskassan. Hon jobbar med att få sjukskrivna arbetslösa tillbaka i arbete.

Foto:

Västervik2008-10-27 00:34
Tidigare jobbade Lena Stridh med sjukskrivna som hade ett arbete att gå tillbaka till. De som hon nu försöker hjälpa är också arbetslösa. Förr trodde hon inte att det gick att få in den gruppen på arbetsmarknaden igen, men där har hon fått tänka om. - Det finns egentligen inga hopplösa fall. Med rätt grejer och stöd kan människor komma tillbaka till jobb. Hon berättar om en kvinna som haft sjukersättning i tio år, och som nu jobbar 75 procent. Alla som är sjukskrivna kan förstås inte börja jobba igen, men om man kan, tror Lena Stridh att man mår mycket bättre av det. Hon utstrålar entusiasm och engagemang. Att se hur människor förändras i positiv riktning är det som hon tycker är riktigt roligt med jobbet. - Mycket handlar om individen själv. Jag försöker stötta och peppa. Att vara sjukskriven en längre tid kan vara nog så jobbigt. Att dessutom vara arbetslös innebär förstås dubbelt upp av bekymmer. Många tror inte att någon vill anställa dem. - Då gäller det att visa på att det finns människor som kommit ut i jobb och att det finns möjligheter, säger Lena Stridh. Arbetsträning kan vara ett sätt för de arbetssökande att få visa upp sig och få referenser, utan att det kostar något för arbestgivaren. - De kan inte vara med och konkurrera på den öppna arbetsmarknaden, utan man måste gå andra vägar, säger Lena Stridh. Många av dem som får jobb - drygt 40 procent - får det på samma ställe som de har arbetstränat på, och ofta handlar det om en anställning med någon typ av stöd. Till exempel lönebidrag eller särskilt nystartsjobb. Lena Stridh är handläggare åt ett 60-tal personer i två kommuner i norra länet. Åldern på dem hon ska hjälpa varierar från 20 och upp till över 60 år. Det finns ingen övre gräns?
- Nej, egentligen inte. Jag har en som är 61-62. Majoriteten av de sjukskrivna är kvinnor. Lena Stridh vet inte riktigt vad det beror på, men hon har några teorier. Dubbelarbete är en. En annan är att många kvinnor kan ha jobbat i arbeten som varit mer anpassade för män. Där får hon medhåll av en arbetsförmedlare som sysslar med arbetslivsinriktad rehab för bland annat Lena Stridhs kunder. - Kvinnorna har inte haft lika tunga arbetsuppgifter som männen, men mer monotona. Och det är de som skapar mest arbetsskador. Fotnot: På grund av sekretess skriver vi inte var de arbetssökande sjukskrivna bor eller namnen på deras arbetsförmedlare eller arbetsterapeuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om