Hjälp från krets till krets ska ge självständighet i Kenya

Röda korset i Västervik har sedan i maj 2005 ett samarbete med Rödakorskretsen i Busiadistriktet i Kenya. Intäkter från Kupan ska gå direkt till ett samarbetsprojekt som i slutändan ska göra den ugandiska Rödakorskretsen självständig.

Internationellt samarbete. Västerviks Rödakorskrets arbetar sedan nästan ett år tillsammans med den gandiska Busiakretsen som på sikt ska bli helt självständig. Lars-Erik Gustavsson, Kristina Alonso, Ann-Mari Andersson och Ingrid Tideman har varit och besökt Oyoko Omondi, Hesbon Wendo, Middie J Makhulo och Nicodemus Okango (längst bak till höger) som nu är i Sverige.Foto: Matilda Ahl

Internationellt samarbete. Västerviks Rödakorskrets arbetar sedan nästan ett år tillsammans med den gandiska Busiakretsen som på sikt ska bli helt självständig. Lars-Erik Gustavsson, Kristina Alonso, Ann-Mari Andersson och Ingrid Tideman har varit och besökt Oyoko Omondi, Hesbon Wendo, Middie J Makhulo och Nicodemus Okango (längst bak till höger) som nu är i Sverige.Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-02-14 00:25
Fyra representanter från Busia besöker sedan några dagar Sverige och Västervik för att diskutera samarbetet, lära sig mer om Sverige och lära svenskarna mer om Kenya.
- Det har gett oss bättre förståelse för var pengarna kommer ifrån, säger Oyoko Omondi från Busiakretsen.
Med hjälp av pengarna från Sverige, 300 000 kronor i år, kan Busiakretsen göra mycket större insatser.
- Kupans inkomst ska användas, så det är alla som handlar på Kupans projekt, säger Ingrid Tideman som är ordförande i Västervikskretsen.
Fördelen med krets till krets-arbetet är att det blir mycket tydligare vad pengarna går till och med mer personliga kontakter bli också engagemanget större än om pengarna bara generellt går in i Röda korsets hjälparbete. Förutom 220 000 från Kupan kommer också pengar från andra Rödakorskretsar kring Västervik att användas. Och pengarna blir mycket värda i Kenya.
- Om man lägger på en nolla så får man en uppfattning om hur mycket pengarna är värda i Busia, säger Ingrid Tideman.
- Det hjälper oss att hjälpa sårbara människor, så här långt betyder det mycket - det är fantastiskt, säger Busiakretsens ordförande Hesbon Wendo.

Projektet är tänkt att pågå i en tioårsperiod och det står klart att det som behövs först av allt är en lokal som Busiakretsen kan använda till exempel för utbildningar inom organisationen och som lagerlokal vid katastrofer. Det behövs också insatser när det gäller el, vatten och infrastruktur.
Projekteringen av Röda kors-huset kan komma igång under andra kvartalet i år, pengar är redan överförda från Västervikskretsen till Busiakretsen och en tomt är utsedd för huset. När Röda kors-huset är byggt börjar nästa steg i arbetet: information om aids och hiv, rekrytering och utbildning av frivilliga till hemsjukvård och stöd till föräldralösa barn.
- Det finns mycket föräldralösa barn i Afrika därför behövs stora hjälpinsatser. I ett av distrikten i Busia är 800 av barnen föräldralösa, det är 20 procent, säger Ann-Mari Andersson från Västervikskretsen.
Många barn lever i "barnfamiljer" som bara består av barn eller möjligen med någon äldre släkting. Föräldrarna har dött i aids och sjukdomen sprider sig eftersom den utbredda fattigdomen tvingar mödrarna att prostituera sig för att skaffa mat till sina barn.
De ensamma barnen har också svårt att försörja sig och för att över huvud taget tjäna några pengar slutar de skolan och börjar jobba. Huvudproblemet är alltså fattigdomen - hela 75 procent av befolkningen är fattiga.

Röda kors-huset skulle också kunna bli en källa till intäkter för Busiakretsen. Till exempel skulle kontor i huset kunna hyras ut för att få in pengar.
- På sikt kan man kanske hyra ut lägenheter till flyktingar också, säger Lars-Erik Gustavsson från Västervikskretsen.Fotnot: Distriktet Busia ligger i västra Kenya norr om Viktoriasjön och gränsar till Uganda. Staden Busia delas av gränsen mellan länderna. Samhället är hårt drabbat av hiv och aids och fattigdomen är mycket stor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om