Hjälp finns för stökiga familjer
I början av året efterlyste kristdemokraterna kommunala "supernannys", en verksamhet som redan finns i Västervik sedan fyra år. Även om de som jobbar med det inte vill kalla sig för nannys är arbetssättet liknande med hembesök och stöd att skapa struktur i familjens liv.
- Kristdemokraten som önskade nannys visste kanske inte att vi jobbar så, konstaterar Bitte Jacobsson som varit familjebehandlare i Västervik i fyra år.
Hon berättar att de går bredvid familjerna i vardagen, ser efter vad som skulle kunna göras annorlunda och hjälper till att sätta upp regler för hur familjen ska leva tillsammans. Gemensamt får familjen arbeta fram och skriva under ett kontrakt där det kan stå när de ska gå upp på morgonen, vad de ska äta till frukost och när och hur läxläsningen ska skötas.
Familjebehandlarnas och behandlingsassistenternas hjälp frivillig för familjerna och ett av flera olika insatsalternativ som socialtjänsten kan erbjuda.
Bitte Jacobsson och Annica Johansson som är familjebehandlare är inriktade på föräldrarna och i första hand småbarnsfamiljer. Behandlingsassistenterna Racke Jakobsson och Lisette Nilsson finns som stöd för tonårspojkar, respektive tonårsflickor, men hamnar precis som sina kollegor i slutänden i ett familjeperspektiv. Ibland jobbar de också med ungdomar som bor själva och behöver hjälp med att hitta rutiner för hur de ska klara av tillvaron.
- Den senaste unga mamman som jag träffade sa "Hur ska jag göra för att han ska lyssna på mig? Hur ska jag sätta gränser?" berättar Annica Johansson.
Det kan också handla om att strukturera hemmet, sortera leksaker i lådor och passa tider - ofta behöver föräldrarna eller ungdomarna någon att prata med. Lisette Nilsson berättar att hon pratar om allt möjligt med de tonårstjejer som hon har kontakt med.
- Det vi pratar om stannar mellan oss - vi pratar om killar och smink, men pratar de om sådant som de gör på fritiden som jag anser är skadligt så måste jag föra det vidare till handläggaren, säger hon.
- Lisettes och min tjänst har som huvudmål att hindra placering, säger Racke Jakobsson och fortsätter:
- För att ungdomarna eller familjerna ska kunna ta sig ur sina problem måste de vara beredda till förändring. Det är inte alla som är det och det är i sådana, sällsynta, fall som det kan hända att någon tackar nej till den hjälp de har erbjudits.
Jobbet är omväxlande och familjernas behov olika, det är det som gör det roligt och givande att jobba med. En familj kan få hjälp i flera år medan en annan bara behöver fem träffar. För ungdomar gäller ett annat tidsperspektiv.
- Lisette och jag kan inte hålla på i fyra år med en ungdom. Det måste till en ganska snabb förändring, vi kan inte vänta på att de ska sluta vara en fara för sig själva och andra, säger Racke Jakobsson.
Deras besök är ofta emotsedda och uppskattade.
- Jag har alltid upplevt att det är positivt. Vi är inte som de övriga inom socialtjänsten som kan upplevas som hotfulla, säger Annica Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!