Beskedet: Samverkan med SD diskuteras

Efter helgen kan ett nytt politiskt styre presenteras i Västervik. Det avslöjar Harald Hjalmarsson (M).

Harald Hjalmarsson, Moderaterna Västervik, säger att ett nytt politiskt styre i Västervik kan presenteras efter helgen.

Harald Hjalmarsson, Moderaterna Västervik, säger att ett nytt politiskt styre i Västervik kan presenteras efter helgen.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2022-10-13 18:00

Förra veckan var förhoppningen att ett besked kunde ges den här veckan. 

– Vi behöver nog helgen på oss, säger Hjalmarsson under torsdagen. 

Så på måndag kan ni presentera ett nytt styre? 

– Det är förhoppningen ja. 

Precis som på riksplanet verkar det i dagsläget handla om ”detaljer” för att ett styre ska kunna komma på plats. 

Nu är det en valteknisk samverkan mellan Wästerwiksalliansen (WÄAL) och Sverigedemokraterna som diskuteras, enligt Hjalmarsson.

Hur ska du få L och SD att samarbeta? 

– Det är en relevant fråga, men jag ser lösningar där. Det finns konkreta diskussioner, som handlar om hur mycket man kan kompromissa utan att släppa löftena mot sina väljare. 

undefined
Ulf Nilsson, Liberalerna, är tystlåten om hur förhandlingarna mellan partierna går.

Liberalernas Ulf Nilsson är dock mer tystlåten: 

– Jag vill i dagsläget inte kommentera de diskussioner som pågår. Vi försöker hitta en väg framåt för Wästerviksalliansen som är bäst för Västervik. 

Och bäst för Västervik, anser han, är om WÄAL samarbetar med C. 

Tidigare har L sagt att ni kan diskutera med SD men inte vill ge dem inflytande. Ihop med C får ni ändå inte majoritet. Hur ska det gå ihop?

– Ihop med C skulle vi få 24 mandat. De partier som skulle kunna samarbeta med S får färre mandat än så, svarar han. 

På så vis skulle alltså WÄAL, ihop med C, kunna driva sin politik trots minoritet. Han vill dock inte säga om ett nytt styre kan vara klart på måndag: 

– Det är för tidigt att säga. Jag tycker inte att vi ska ha för bråttom, utan det är bättre att vi landar rätt, säger han.

undefined
Wästerviksalliansen består av Moderaterna, Westervikspartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det krävs 29 mandat för majoritet i fullmäktige. Den nybildade Wästerviksalliansen (M, KD, L och WP), samlar tillsammans 20 mandat. Med stöd av SD skulle de nå 29 mandat.

En valteknisk samverkan handlar om att tillsammans få så många poster som möjligt i kommunens styrelser och nämnder. Det kan också innebära att man köpslår mellan partierna om olika poster. Däremot behöver det inte betyda att man kommer att samarbeta om själva politiken under de kommande fyra åren.

Tid tar det, i varje fall. 

– Det handlar om vilka ansvarsområden man får utdelning för, och eftersom det gäller många partier blir det som en dominoeffekt: flyttar vi en pusselbit så måste vi flytta även nästa pusselbit, säger Hjalmarsson. 

Han tillägger att de allra flesta Västervikspolitikerna dessutom har vanliga heltidsjobb, och om partiets förhandlare behöver bolla något med hela partiet så kan det ta några dagar innan partiet kan träffas. Och så fortsätter det. 

undefined
"I och med att vi har olika politiska huvudområden, partier tycker olika, och vi har en viss storlek på våra nämnder, så gäller det att jämka ihop det där", svarar Harald Hjalmarsson (M) på frågan om varför förhandlingarna tar sådan tid.

Förra veckan skickade Socialdemokraterna ut en inbjudan, och manade andra partier att komma till förhandlingsbordet. Det resulterade i några samtal, men inga skarpa bud, berättar kommunalråd Dan Nilsson (S).

Vad är det som tar sådan tid? 

– Vissa partier har uppenbarligen inte bestämt sig vilket ben de vill stå på. Annars hade det ju varit klart nu. Men jag förstår att det är svårt så jag pekar inte finger åt någon. 

Han ser fortfarande ett samarbete mellan S och M som ett realistiskt alternativ. I veckan presenterades just ett sådant styre i Linköping. 

– Jag tror att vi kommer se en ökning av den typen av samarbeten. Jag tror att det uteslutande beror på en orolig omvärld, och då behöver man ett stabilt styre med ambition att ta ansvar. 

Harald Hjalmarsson (M) säger att han främst ser att det står mellan två politiska block: höger och vänster.

Avfärdar du ett M-S-samarbete? 

– Jag avfärdar det inte, om det inte löser sig med de förslag som ligger på bordet nu kan det bli så, säger han.

Valteknisk samverkan

Genom valteknisk samverkan kan ett parti, t.ex. SD, få platser i nämnder och bolag, men partierna som ingår i valsamverkan kan ändå rösta mot varandra i de olika nämnderna.

Om det bara är numerär politisk representation (och inte sakfrågor) som utgör underlag för valteknisk samverkan så får M+KD+L+WP helt enkelt hoppas på att SD inte röstar på S-förslag. Då behöver man rent praktiskt inte ”samarbeta”. 

Eller så kan det politiska innehållet diskuteras, och det blir ett köpslående i olika frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!