När vi drar de stora dragen i konceptet att ersätta järnvägen med en väg där banvallen går möts vi av ett "oj" från Hjalmarsson. Därefter gör han klart att han inte är beredd att riva upp järnvägen.
Visserligen delar han de båda debattörernas analys på en punkt: Om Tjustbanan inte får gå ända fram till Linköpings nya centralstation, så kommer banans attraktivitet att sjunka.
På den punkten låter Harald Hjalmarsson pessimistisk. Det kan komma ett negativt besked i en nära framtid.
– Jag är orolig, och har blivit mer orolig på senare tid. Förslaget att flytta centralstationen i Linköping till Steninge, och att Tjust- och Stångådalsbanan istället skulle stanna i norra Tannefors ligger fast.
Han befarar att Tjustbanans framtid kan se mörk ut om det fattas ett beslut som får färre att resa, samtidigt som det finns ett stort investeringsbehov i banan i form av ett nytt signalsystem.
– Om gud förbjude persontrafiken läggs ner så anser jag att rälsen ska ligga kvar. Vi har fortfarande kvar möjligheten till godstrafik, säger Hjalmarsson.
Det finns industrispår som går från resecentrum ut till hamnen, men det är flera år sedan det senast gick något godståg där.
Vad talar för att godstrafiken skulle komma igång igen?
– Just nu går det bra för hamnen. Vi har en operatör som hittat nya kunder. När vi hade ett ägarmöte för någon vecka sedan sade man att järnvägen var viktig när de räknar på anbud, svarar Hjalmarsson, som tror att det inte är uteslutet att vi kan få se hamnkunder som vill ha järnvägstrafik framöver.
Han lägger till att Sveriges Natomedlemskap kan skapa nya transportbehov.
Åter till Kindh och Brewitz förslag till en infart på banvallen.
Deras förslag till ny sträckning av södra infarten innebär ju att man inte behöver ta nya markområden i anspråk...
– Trafikverket har gjort en kalkyl på den nuvarande sträckningen. Den är "synnerligen" samhällsekonomiskt lönsam tack vare restidsförkortningen. Den skulle betyda mycket för pendlarna till Oskarshamn och Vimmerby. Det gäller att få till en så sydlig dragning som möjligt, svarar Hjalmarsson.
Han påminner om att även om man pratar mycket om pendlingsmöjligheterna till Linköping så är Vimmerby och Oskarshamn de kommuner som Västervik har störst pendlingsutbyte med. 800 pendlar mellan Västervik- och Vimmerby kommun varje dag, Motsvarande siffra för Västervik- och Oskarshamns kommun är 600 personer.