Vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen fick räddningstjänsten i Västervik larm om en bilbrand på Stora infartsvägen vid Jenny. Efter att föraren känt bensinlukt i sin bil och åkt in till vägkanten började personbilen plötsligt brinna när föraren försökte starta den igen.
Tack vare ett snabbt agerande från räddningstjänsten, där man bland annat utnyttjade en ny bilbrandfilt, kunde elden snabbt släckas. Trots det snabba förloppet, som innebar att trafiken strax därpå kunde släppas på växelvis, tog det lång tid innan köerna från och till Västervik var borta.
– Trafiken ut från stan släppte runt 11 medan det dröjde till strax efter 12 innan trafiken från E22 rullade med normal hastighet, säger verksamhetschefen för räddningstjänsten i Västervik, Peter Helge.
För att snabba på arbetet med att släppa fram fordonen som stod i kö hjälpte kommunen till med att forsla bort bilen till en intilliggande grusplan. Att köerna ändå dröjde sig kvar så länge menar Peter Helge visar på hur sårbart Västervik är för sådana olyckor.
– Om vi inte haft den (brandfilten, reds.anm) hade det varit mer rökutveckling och kanske tagit en timme innan vi kunnat öppna upp igen, då hade det blivit ännu värre köer. Att vi har stopp i Västerviks stad gör att man kan få stopp på Europavägen, det kan få enorm påverkan på samhället, säger Peter Helge.
En annan person som uppmärksammade köerna var kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M), som berättar att han fick motta flera samtal från invånare som hade funderingar kring infarten.
– Man tänker ju på om det hade varit en lastbil med mycket bränsle, vad hade kunnat hända då?
Frågan om en södra infart till Västervik är flera decennier gammal. Trots att en ny infart aldrig blivit av menar Harald Hjalmarsson att mycket nu händer i diskussionerna om projektet, och att en byggstart kan vara närmare än folk trott.
– Vi är inne i en intensiv period nu, och hoppas att vi kan nå ett trepartavtal under första halvan av 2025, säger han.
Avtalet, som skulle fattas mellan kommunen, regionen och staten, representerad av trafikverket, skulle bestämma hur den ekonomiska kostnaden för ett sådant projekt skulle fördelas.
– Det skulle kosta väldigt mycket och vi måste göra det gemensamt med andra parter men jag tror att vi kan sätta igång och bygga innan 2030, säger Harald Hjalmarsson.