– Vi ville ha en samverkansorganisation för bättre kommunikationer mellan Västervik och Linköping. Det pågår mycket positivt på Östgötasidan vilket ökar trycket på oss, säger oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M).
Tidigare i år fick Västervik Framåt i uppdrag att utöka och samordna näringslivets engagemang i infrastrukturfrågor. Hjalmarssons motion anses därför nu som bifallen.
– Det är jag nöjd med, säger Hjalmarsson, som ser att ett samlat engagemang från politiker och näringsliv är en viktig pusselbit för att få fart på satsningar på väg 35.
Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) uttryckte då att det nu blir upp till Västervik Framåt att samordna engagemanget med näringslivet "så att vi kan jobba mer intensivt och strukturerat med ett målinriktad påverkansarbete, och tillsammans driva på regeringen, riksdagen, trafikverket och Region Östergötland".
Samhällsbyggnadsenheten konstaterar att finansieringen för riksväg 35 tillhör de regionala infrastrukturplanerna, som är underfinansierade. Sydöstra Sverige har erhållit ungefär en tiondel av statliga investeringar sett per invånare jämfört med region Stockholm, vilket framkommer i Sydsvenska handelskammarens rapport "Hela kungariket och halva pengarna".
Regionala infrastruktursatsningar är en politisk fördelningsfråga som avgörs på nationell nivå. Politiskt arbete kring regional samverkan, och intern prioritering samt resurser, pekas dock ut som viktiga åtgärder.