Någon ny vindbruksplan lär det inte bli i Västerviks kommun, däremot en energiförsörjningsplan. Åtminstone så som planerna ser ut nu. Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd, berättar att planen ska innehålla allt som har med energi att göra – allt från var högspänningsnät finns till var kommunen kan godkänna nya industrier.
– Man kan tänka sig att i en energiplan definierar man också var det är möjligt att producera energi. Då menar jag alla energislag, inte bara vind. Vattenkraft, solenergi och vem vet, kanske även SMR (småskalig kärnkraft).
Energiförsörjningsplanen blir en del av en ny översiktsplan, som enligt samhällsbyggnadsenheten kan bli klar till 2026. Det är nära fem år efter att politikerna stoppade alla nya vindkraftsetableringar i väntan på en ny vindbruksplan.
Är det rimligt att det ska ta så lång tid?
– Nej, jag är den förste att erkänna att det här borde ha prioriterats tidigare, men det har inte varit möjligt. Det är prioriteringar som måste göras och jag upplever att vi haft fokus på att jobba mer med detaljplaner. Jag tror tyvärr att i och med att vi underlåtit att göra den här planeringen så kan vi ha gått miste om en del möjligheter till nya arbetstillfällen.
Hjalmarsson anser att kommunen är skyldig att ge de som vill investera i olika energiproduktioner svar "hyggligt tidigt" i processen. Dels för bolagens egen skull, dels för närboende och verksamma på platserna som berörs. Samtidigt tror han inte det går att ta fram en energiplan snabbare än på två år i det här läget. Många ska tycka till och mycket information ska inhämtas.
EU-kommissionen uppmanade i veckan Sverige att skynda på tillståndsprocesserna för förnybar energi, inte minst vindkraft. Vilket ansvar har Västerviks kommun för det?
– Vi har ett oerhört stort ansvar. Det tar på tok för lång tid och det är påfrestande i första hand för de som bor i de här områdena, men också för de som är intresserade av att investera. Jag skulle säga att det inte ska ta längre än tre år. Även om det blir ett nej så måste det komma i ett mycket tidigare skede. Den kommunala prövningen ska ligga tidigt i processen.
Hjalmarsson lyfter återigen fram att det finns andra sätt att ta fram förnyelsebar energi än att använda vind så som görs idag. Han nämner småskalig vattenkraft, sol, biogas, vätgas och vertikalt snurrande vindkraftverk. Traditionella vindkraftverk tror han inte på i Västervik, åtminstone inte på land.
– Nej, jag tror det är osannolikt att vi kommer se områden som fullmäktige anser lämpliga för vindkraft. Jag tror inte vi kommer tala om var vi vill ha vindkraft, utan var det är olämpligt med vindkraft – och det är möjligt att det blir hela kommunen.
Västerviks kommun vill alltså ta sitt ansvar i den gröna omställningen, som EU manar på, men inte med vindkraft utan snarare med andra energikällor?
– Jag ser det inte som sannolikt att det över huvud taget är möjligt med vindkraft i Västerviks kommun med tanke på hur politiken ser ut, man tycker det gör för stor påverkan. Min personliga reflektion är att det kommer bli betydligt lättare att hitta annan typ av energiproduktion.
Vill du själv ha vindkraftverk i kommunen?
– Jag är tveksam till den typ av vindkraftverk man diskuterar nu, och antalet. Möjligtvis till havs.
Hjalmarsson reserverar sig för att den tekniska utvecklingen kommer möjliggöra andra typer av vindkraftverk.