De senaste veckorna har debattvågorna gått höga om läget i förskolan och skolan i Västervik. Efter att det stod klart att grundskolechefen Ewa Myhrén köps ut för en dryg miljon kronor har en rad insändare och debattartiklar publicerats i Västerviks-Tidningen.
"Ewa Myhrén kan bli resursperson åt mitt barn" skrev en insändarskribent vars barn skickats hem från skolan på grund av brist på resurser. En rektor och en lärare ger stöd åt den sparkade grundskolechefen och vittnar om en oro: "Att du ska sluta, gör mig inte bara orolig, rädd och ledsen för din skull utan för hela organisationen och hur läget kommer att bli framöver. Med denna osäkerhet i skolans värld kanske vi ska börja leta efter andra jobb allihopa", avslutar läraren sin insändare.
Rektorn beskriver en pressad situation där man slits mellan kraven i skollagen och kraven att hålla sin budget. Hen har upplevt en förståelse från politikerna i barn- och utbildningsnämnden – men frågar sig vad som händer på nivån ovanför.
Vi ringde upp kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson för att få hans perspektiv på debatten.
En pedagog i förskolan beskriver en vardag som handlar om "mer förvaring än lärande", där man har orimliga förutsättningar för att göra sitt jobb. Vad tänker du när du läser det?
– Min känsla är att jag blir oerhört berörd. Det är viktigt att förstå vari det ligger. Det är ju inte det politikområde som jag jobbar med varje dag, men barnen är det viktigaste vi har. Det fungerar bra när jag besöker verksamheter och träffar föräldrar och medarbetare, men uppenbarligen är det så att det finns flera som inte uppfattar det så. Det känns inte alls bra.
Han säger samtidigt att Västerviks kommun lägger en förhållandevis stor del av budgeten på barnomsorg och skola.
– Jämför vi oss med andra kommuner så ligger vi på en bra nivå, vi ligger till och med högre än genomsnittet. Då är det väl hur vi använder resurserna det handlar om. Vi står mitt i nu att barnantalet minskar väldigt fort, och det ser inte ut som vi trodde att det skulle göra för några år sedan. Vi måste strukturera om vår verksamhet och lägga mindre pengar på lokaler och mer pengar på pedagogerna.
Framför allt berör omstruktureringen Västerviks stad. Om några år kommer sannolikt nybyggda Älvdansen och Galaxen vara de två förskolor kommunen satsar på att behålla i staden, plus några fler. Ett antal förskolor kan komma att stängas, enligt Harald Hjalmarsson.
– Vi kommer behöva minska antalet förskolor och skolor, i förhållande till befolkningsprognosen. Nu ser vi också över högstadieskolorna i Västerviks stad. Det kommer att påverka mycket.
Men de små enheterna på landsbygden ska få vara kvar?
– Ja, ska vi få hela vår kommun att fungera kan vi inte stänga förskolorna där.
Idag har många förskolor i stan stora barngrupper, med fler barn än vad Skolverket rekommenderar. Kan det här omstruktureringarna göra att ni når upp till Skolverkets rekommendationer när det gäller storleken på barngrupper?
– Det är min absoluta ambition. Och det gäller inte bara att följa det regelverk och de riktlinjer som finns, vi ska ha den bästa möjliga förskoleverksamheten. Jag tror att det är oerhört viktigt.
Finns det något du kan tänka dig att prioritera bort eller om i kommunen, för att kunna ge mer pengar till förskolan och skolan? Investeringar till exempel?
– Det har vi redan gjort, vi tillför fem extra miljoner i höst. Vi har en ständig diskussion om prioriteringar. Men vi har inte så många intäktskällor. Nu är ett nytt utjämningssystem på gång som vi hoppas kan öka våra intäkter. Man kan höja skatten, men då är det de med lägst inkomst som drabbas hårdast. Personalen och lokalerna är våra största kostnader, och vi kommer se över kommunens organisation så att den är optimal. I stora penseldrag handlar det om antalet medarbetare, lokaler och hur vi organiserar oss, hur många chefer och mellanchefer vi har till exempel.
När det gäller vad som ska prioriteras mer specifikt menar Harald Hjalmarsson att man som politiker till stor del behöver lita på tjänstepersonerna på respektive förvaltning.
Men de utgår ju ifrån den budget de får från er politiker?
– Ja, men de tar fram underlagen som vi fattar beslut utifrån.
Fast ni går ju inte alltid på deras underlag. Ni valde ju till exempel att behålla flera skolor och förskolor de föreslog att ni skulle lägga ner förra hösten?
– Ja, jag tror att vi hade sett en befolkningsminskning om vi skulle lägga ner skolor på landsbygden. Då tvingar vi folk att flytta därifrån.
Flera av debattörerna som skrivit på VT:s insändarsidor ifrågasätter att kommunen köpte ut grundskolechefen Ewa Myhrén. Vissa antyder att det handlar om att hon säger vad hon tycker och är tydlig med att skolan saknar resurser. En lärare berättar om sin oro för att det här kan drabba andra som står upp för eleverna och deras behov även om det kostar pengar. Kan du kommentera varför Ewa Myhrén fick sluta?
– Jag har förståelse för att det kan bli sådana här beslut, det är inte unikt, så blir det ibland. Jag har inga synpunkter på det. I övrigt har jag inte insyn i ärendet och varken ska eller kan fatta beslut i sådana här frågor. Det är tjänstepersonerna som sköter det här, vi politiker har bara blivit informerade om det.
Och vad tänker du om lärarens oro?
– Det är jättetråkigt naturligtvis om man tror så, men jag vill bestämt dementera det. Det finns inget samband på något sätt, det är inte så det fungerar.