Nu är det ett tag sed3an platt-tv:n gjorde sitt intåg på marknaden. På bara några år har den helt konkurrerat ut den gamla tjockare varianten. Tv:n är dock fortfarande mittpunkten i mångas hem, därför känns det förstås viktigt att välja rätt. I dag finns en uppsjö av olika märken, storlekar och inte minst tekniker, vilket kan göra den mest sansade köparen stressad.
Enligt Jörgen Lindell, tv-reparatör med nära 30 års erfarenhet i branschen, håller de flesta nya tv-apparater hyfsat god kvalitet - när det gäller bilden. Däremot är det stor skillnad på ljudet i en platt-tv jämfört med en gammal tjock-tv.
- Det är det många som reagerar på och skälet är att det inte finns så mycket låda i platt-tv:n som kan skapa något ljud. Ett tips är att man redan från början köper till externa högtalare.
På marknaden finns i huvudsak tre tekniker - plasma, lcd och led. Kort beskrivet har plasma-tv:n en tub som är fylld med gas, som i sin tur fungerar ungefär som ett bildrör. Tekniken används mestadels till större apparater, från 37 tum och uppåt, och anses återge svärta, färger och färgdjup bättre än lcd. Finsmakarna hävdar därför att den passar bättre för film och idrott. Nackdelarna är dock risken för inbränning, det vill säga att om en bild visas länge etsas den in i skärmen, samt att energiförbrukningen är relativt hög.
Den andra varianten är lcd-skärmen som består av flytande kristaller som lyses upp bakifrån. Tekniken är densamma som för led-tv:n men skillnaden ligger i belysningen. Både led och lcd är generellt sett lite mer energisnåla än plasman.
Men alla tre teknikerna har förbättrats med åren och närmat sig varandra vad gäller kvalitet. Nu är problemet med inbränning inte lika stort. Och energiförbrukningen har gått ner för alla tv-apparater. I standby-läge är den i princip noll.
- När det gäller bildkvaliteten är det högst individuellt. Den som haft en bildrörs-tv innan kommer att uppleva att det är mer drag i bilden i en ny tv, säger Jörgen Lindell.
Han påpekar dock att uppskattningsvis 70 procent av marknaden består av just lcd- eller led-skärmar.
En annan fråga som brukar komma upp är upplösningen. Enkelt beskrivet handlar det om hur pass skarp bilden är. Man pratar om full hd och hd-klar, även kallat hd-ready, där skillnaden är antal pixlar. Full hd består av 1920x1080 pixlar. Hd-klar har en tv-skärm med minst 720 pixlar på höjden, vanligtvis 1366x768 stycken.
- De tv-apparater som säljs i dag är antingen hd-klar eller full hd. Men man ska vara medveten om att det som sänds i de flesta kanalerna är hd-klar, alltså den lägre upplösningen. Då spelar det ändå ingen roll om man har en tv som klarar full hd. Sen vet man ju inte om full hd kommer på sikt.