Men det finns också märkningar som är vilseledande, och utger sig för att vara mer miljövänliga än de är. Rainforest Alliance är en organisation vars märkning i form av en liten groda har kritiserats bland annat av Naturskyddsföreningen för att ställa för låga krav. Organisationen gick ut med en lång lista över miljögifter de hade minskat på i bananodlingar. Problemet var bara att de gifterna inte direkt behövdes för bananodling.
Svanen
Vilka krav ställs på produkterna?
Olika för olika produkter. I kriterierna ställs krav på till exempel innehåll och användning av miljöfarliga kemikalier, utsläpp, energi- och resursanvändning och avfallshantering. Svanenmärkningen utgår från ett livscykelperspektiv - miljöpåverkan analyseras i varje led i olika produkters livscykel, från råvaruuttag via alla tillverkningssteg till användning och skrotning. Kraven skärps kontinuerligt.
Vilka står bakom märkningen, och vem kontrollerar att miljökraven efterföljs?
Svanen är Nordens officiella miljömärkning, införd av Nordiska Ministerrådet. I Sverige sköter SIS Miljömärkning det praktiska arbetet med kriterier, kontroller och licenser. Svenska Miljömärkningsnämnden granskar, och godkänner också förslag till kriterier. Finansieras genom anslag från regeringen och avgifter från de företag som har svanenmärkta produkter.
Vad kan märkas?
67 olika grupper av varor och tjänster är svanenmärkta, alltifrån tvättmedel och mat till bildäck, möbler och restauranger.
Rättvisemärkt
Vad kan märkas?
17 olika produktgrupper, bland annat kaffe, te, kakao, frukt, vin, rosor och sportbollar.
Vilka krav ställs på produkterna?
Odlare och anställda i utvecklingsländer ska få förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Dessutom ska barnarbete och diskriminering motverkas, demokratin främjas, lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt. Miljöhänsyn och ekologisk produktion ska främjas, men är det är inte främst en miljömärkning.
Vilka står bakom märkningen, och vem kontrollerar att miljökraven efterföljs?
Rättvisemärkt är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). Kontrollerna utförs av FLO-Cert, ett oberoende internationellt certifieringsorgan. Finansieras av licensintäkter från de företag som köper in råvaran från de certifierade producenterna. Dessutom genom Sida-medel och medlemsavgifter.
Bra miljöval
Vad kan märkas?
Dagligvaror, el, värme, person-, och godstransport, kemiska produkter (allt från tvål till smörjmedel) och textil.
Vilka krav ställs på produkterna?
Kriterierna omfattar hela livscykeln. Kraven skärps efter hand och produkterna måste successivt utvecklas och bli mindre skadliga för miljön. Omfattar bland annat klimataspekter, kemikalier, resursförbrukning och biologisk mångfald.
Vilka står bakom märkningen, och vem kontrollerar att miljökraven efterföljs?
Svenska Naturskyddsföreningen. Verksamheten kontrolleras internt av styrelsen som sätter upp mål och budget för verksamheten. Bra Miljöval finansieras genom de licensintäkter som licenstagare betalar för rätten av använda märkningen.
Krav
Vad kan märkas?
Produktion av mat som härstammar från lantbruket. Dessutom vildväxande bär och svamp, odlad och vildfångad fisk, vildfångade räkor, honung, textil och produktionshjälpmedel, bland annat blomjord.
Vilka krav ställs på produkterna?
Inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer får användas. En så stor del som möjligt av djurens foder ska produceras på den egna gården, och djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt, till exempel vara ute och beta och böka.
Vilka står bakom märkningen, och vem kontrollerar att miljökraven efterföljs?
28 olika företag och organisationer, till exempel lantbrukare, butiker och livsmedelsförädlare står bakom. Minst en gång per år kommer en kontrollant från Krav och undersöker om produktionen sker enligt reglerna. Krav är en ekonomisk förening och verksamheten finansieras av licensavgifter från de anslutna företagen.
EU-blomman
Vad kan märkas?
28 olika produktgrupper, bland annat rengöringsprodukter, tv-apparater, skor och möbler, men också campingplatser. För livsmedel finns EU:s livsmedelsmärkning, EU-ekologiskt.
Vilka krav ställs på produkterna?
Kraven tas fram av organisationer i EU-länderna på uppdrag av EU -kommissionen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv, från råvara till avfall. För att få licens måste produkterna uppfylla krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt. Tillverkarna måste genom tester och dokumentation visa att produkterna klarar kraven.
Vilka står bakom märkningen, och vem kontrollerar att miljökraven efterföljs?
I Sverige sköts arbetet med och kontrollerna för EU-Blomman av SIS Miljömärkning, på uppdrag av regering och riksdag. Finansieras av avgifter för ansökan och för licenser.
Andra märkningar som inte är miljömärkningar
Gröna nyckelhålet
Märkningen gäller livsmedel som är fiberrikt och/eller fettsnålt.
WWF-pandan
Visar att producenten stödjer WWF ekonomiskt, men säger ingenting om själva produktens miljövänlighet.
Returpilarna
Visar att produkten går att återvinna eller är gjord av återvunnet material. I övrigt inga miljövänlighetsgarantier.
Svalan
Produkt som har kontrollerats och godkänts enligt Astma och Allergiförbundets kriterier.