Rosenmüller: "Vi har bara goda erfarenheter"

Madeleine Rosenmüller, verksamhetschef på kommunens försörjningsstöd, har goda erfarenheter av studenter. Varje termin får enheten besök av praktikanter – och inte sällan slutar det i en anställning.

Madeleine Rosenmüller på kommunens försörjningsstöd berättar att de under de senaste åren har anställt tio socialpedagoger och två socionomer efter praktik.

Madeleine Rosenmüller på kommunens försörjningsstöd berättar att de under de senaste åren har anställt tio socialpedagoger och två socionomer efter praktik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2022-10-13 06:00

Varje vårtermin kommer två blivande socialpedagoger från Campus till försörjningsstödet för att praktisera som socialsekreterare. På hösten kommer en socionom från annan ort.

– Vi har bara goda erfarenheter skulle jag säga. Det ingår i uppdraget som socialsekreterare att ta emot och handleda studenter. Vi ser det även som en möjlighet att hålla oss uppdaterade i den teoretiska världen. Studenterna är ju nyfikna och ifrågasättande vilket får oss att fundera på hur vi arbetar. Så vi utvecklas ju också, säger Madeleine Rosenmüller.

En orsak till att studenter har svårt att hitta praktikplatser beror enligt Jerry Engström på att arbetsgivaren kan bli osäker eller se det som en utmaning som kräver merjobb. På försörjningsstödet har man erbjudit praktikplatser under många år och har tydliga rutiner för detta.

– Vi har ett system där man alltid är två handledare på varje student, så man är aldrig ensam med hela ansvaret. Men hela arbetsgruppen har ett ansvar för de studenter som är här, säger Madeleine Rosenmüller.

Varför tror du att vissa arbetsgivare inte tar emot praktikanter?

– Jag tror att man ser det som lite som en belastning. Att det tar tid att få in personerna i arbetsuppgifterna, att man måste vara tillgänglig och se till att studenterna lär sig allt de ska. Så jag tror man ser det som en extra arbetsuppgift, och det kan det kanske bli. Men är det bra studenter så lär de sig mycket och kan ju faktiskt avlasta en hel del.

Om det finns en ledig tjänst efter examen kan praktikanterna söka och konkurrera som alla andra.

– Men det är en fördel att vi har utbildat dem, absolut. Vi anställer såklart inte alla utan de måste uppfylla kriterierna vi ställer som socialsekreterare.

Under de senaste åren har tio socialpedagoger och två socionomer anställts efter praktik. 

Men finns det en fördel att ha varit hos er på praktik?

– Ja. Det går mycket fortare att få in en person som varit student, antingen som studentmedarbetare eller på ett vikariat. Och det är ofta de som vi sedan anställer som exempelvis sommarvikarier just för de har en bra grund att stå på, säger Madeleine Rosenmüller.                                                                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!