För att beviljas skuldsanering behöver man kunna visa att man har försökt lösa sin situation själv. Det förklarar Anna Öberg, budget- och skuldrådgivare i Västerviks kommun.
Det finns ytterligare kriterier som måste uppfyllas men detta är en särskilt viktig bedömningsgrund, poängterar hon.
– Du är också så pass skuldsatt att du inte på något sätt kan betala dina skulder på många år. Man tittar på ansökningarna individuellt och ser till helheten.
Om till exempel ett spelmissbruk ligger till grund för att man dragit på sig stora skulder måste det ha gått en tid sedan man spelade senast och man måste kunna visa att man tagit tag i missbruksproblematiken.
– Skadeståndsskulder kan också göra det svårare att få saneringshjälp. Men det beror på hur stor del av skulden som utgörs av detta, och hur nära i tiden brottet som begåtts ligger.
Enligt Kronofogdemyndigheten beviljas nu historiskt många skuldsanering. Men procentuellt sett får allt färre ja på sin ansökan. För fem år sedan var andelen beviljade ansökningar 63 procent, förra året hade den siffran sjunkit till 36 procent.
Det här beror företrädesvis på två saker: För det första ansöker många unga vuxna, 18–30 år, och de uppfyller sällan kraven för att få skuldsanering.
För det andra tar färre hjälp av den kommunala budget- och skuldrådgivningen.
– Man gör naturligtvis som man vill. Men om man känner sig osäker kan man ta hjälp av mig och så formulerar vi ansökan tillsammans. Jag kan ju också förklara kriterierna, vad som krävs, och på så vis slipper man skicka in ansökningar i onödan.
Man skulle kunna tro att kriserna som avlöst varandra på senare år gjort att fler ber kommunens budget- och skuldrådgivning om hjälp. Men någon sådan ökning ser inte Anna Öberg.
– Inte än i alla fall. Samtidigt är det inte ovanligt att man väntar väldigt länge innan man tar kontakt med mig.
Tänk tvärtom, tycker Anna Öberg:
– Jag skulle vilja uppmuntra till att ta kontakt med mig så tidigt som möjligt när man känner oro för sin ekonomi. Det kan vara bra att ha någon att bolla med så att man inte går runt ensam med sin oro.
Vilka är de vanligaste orsakerna bakom att man hamnar i skuldfällor som man inte tar sig ur?
– Ohälsa och separationer skulle jag säga. Man kan ha levt på sjukersättning länge och bara kunnat arbeta i begränsade perioder. Man har inte lyckats anpassa utgifterna efter inkomsterna och kommer så att säga aldrig i fatt ekonomiskt.