Historiska kartor från Västervik visas

Ur Kunskapskällans rika arkiv har en studiecirkel vaskat fram några av de mest intressanta historiska kartorna över Västervik och Tjust.

I en monter på kartutställningen visas prosten Henric Jacob Sivers bok Västerviks stads historia från 1758. Foto: Karin Hertz

I en monter på kartutställningen visas prosten Henric Jacob Sivers bok Västerviks stads historia från 1758. Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-05-02 10:22
De visas nu på en utställning på gymnasiets bibliotek i Västervik, för allmänheten mellan tisdag och fredag.- Kunskapskällan är gymnasiets forskarbibliotek, säger Bengt Myrgård, som lett studiecirkeln i femton år och som räknar med att de ska fortsätta i många år till.Och det saknas inte uppslag hur man ska gå vidare.- Titta här, säger Myrgård. Det är inte bara en karta. Det finns också en förteckning över vilka som bor i husen och vilka yrken de hade. Det ger liv åt karta.Och mer av det skulle han vilja jobba med.Länge trodde man att den äldsta kartan över Västervik var Erik Dahlberghs från 1707. Men det finns en ännu äldre från 1678. Den ritades efter den stora förstörelsen av Västervik av fortifikationsingenjören Anders Berg. Originalet finns i kommunhuset.På utställningen, i Forsbyrummet, finns också kartor från andra delar av Europa. Det är i huvudsak krigskartor som släktingar till familjer i Tjust använt när de krigat i andra länder.Det finns till exempel en handritad karta som visar ställningarna i kriget mellan Sverige och Pommern 1757-1762. Där deltog generalmajoren Fredrik Posse som var pappa till två bröder på Fogelvik.En del av kartorna är utsmyckade med så kallade kartuscher, som är vackert utförda teckningar i ett hörn av kartan.Det finns en europeisk avståndskarta där man kan utläsa avståndet mellan olika berömda "turistorter" i 1700-talets Europa.Även den delen av utställningen är värd ett besök, men intressantast för Västerviksborna är de gamla Västervikskartorna, där man till exempel kan se hur ytterområdena såg ut innan staden växte och tog marken i anspråk.
Kartor som visas
Några exempel på historiska kartor som visas på utställningen på Västerviks gymnasium:Tomtkarta från 1707.Erik Dahlberghs karta från 1707.C. Fritsch karta från 1758. Den ingår i Sivers bok om Västerviks historia.Akvatint efter akvarell av Johan Fredrik Martin från 1805.Västervik från Notholmen från 1857, tonlitografi av Johan August Berg.Grafiskt blad över Västervik av Ulf Klasén, en modern parafras utgiven vid stadens 550-årsjubileum 1983.Karta över Tjust härad av Samuel Frigelius från 1711.Generalstabens topografiska karta från 1885, reviderad 1932. Provtryck från 1932.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om