Portspaning är ett en väg till att lära känna ditt Västervik. Det är ett enkelt och underskattat sätt att resa genom stadens historia och nutid.
Det finns pampiga portar från sekelskiftet med stenpelare och överdådiga överstycken, mysiga träportar i varma färger kantade av rosor med maxad hemmakänsla och strikta funktionella myndighetsingångar.
Stanna till framför en entré några minuter, ta in färger, former och detaljer. Känn vad den vill berätta om sitt ursprung.
Att spana in portar är helt gratis och det funkar när som helst.
Här är fem av stadens mest intressanta entréer.
Sankta Gertruds vackra kyrka i Västervik från mitten av 1400-talet står stolt kvar och har överlevt både biskopens rivningshot och de fasansfulla bränder som ödelagt staden.
Över västra porten till Guds hus kan man i en förgylld text läsa att den skänktes 1682, men gjordes om 1744.
Men den bastanta porten av lackad ek mot Västra Kyrkogatan är inte kyrkans äldsta. Det är i stället den ursprungliga ingången i södra väggen.
Historian berättar att när kyrkan byggdes ut på 1700-talet användes tegel och sten från slottsruinen. En mindre glamourös tid, från 1905 när Västerviks nya kyrkan Sankt Petri invigts, fick Sankta Gertruds kyrka tjäna som spannmålsmagasin.
Det är så här vi oftast ser porten till nöjespalatset Palladium på Brunnsgatan 4. När det är stängt är själva entrén mellan stuprören dold av en nedrullad metallgrå jalusi.
– Så har det varit länge. Annars hade inbrottsrisken varit för stor, säger ägaren Jesper Björkman om de glasade trädörrarna bakom jalusin.
Det är en entré som är välbekant för generationer av Västerviksbor. När Palladium byggdes 1920 fick Västervik sin tredje biografteater.
Numera innehåller Palladium Nattklubb & Loungebar två dansgolv och kapacitet för upp till 750 besökare.
Här, en anspråkslös entré till ett flerfamiljshus. Ett par trappsteg upp till en glasad aluminiumdörr, prydligt inramad av blomkrukor och höstblommande rosor.
Det skulle ju kunna vara lite var som helst, men på Nedre Norrtullsgatan 6, byggt 1948, växte en av stadens största stjärnor upp.
Det var hit Abba-ikonen Björn Ulvaeus som sexåring flyttade med familjen. I en exklusiv VT-intervju från 2006 berättade Björn: "Det var en underbar tid. Jag minns att jag gick till Mariebergsskolan på morgnarna och att jag gick hem och åt lunch. Där stod mamma och stekte pannkaka eller blodpudding eller vad det var".
Via Hootenanny Singers spann musikresan vidare ut i världen med megakvartetten Abba.
Banden till uppväxtens Västervik är fortfarande starka och Björn Ulvaeus visar ofta sin kärlek till staden.
Det var här det började.
Den här entrén på Fabriksgatan är mycket speciell. Intrycken från Aspagården kan sitta i länge, ibland i form av någon bula i huvudet. Det är inte så konstigt eftersom det endast lämnas 1,40 meters höjd från tröskeln att slinka in genom.
– Visst har jag slagit i huvudet många gånger, speciellt när jag haft annat i händerna. Det händer att de som kommit ut genom dörren rätar på sig och slår huvudet i det låga taket istället, berättar keramikern Kerstin Svensson Åhlin om den låga entrén som hon hukat för under 53 års tid.
För att påminna besökarna, och sig själv, har hon hängt upp färggranna garntrådar utanför.
Aspagårdens historia, med den rödmålade träbyggnader och kullerstensgården, sträcker sig tillbaks till 1600-talets början och ska vara Västerviks äldsta profana hus.
Det gick inte att låta bli att ta en aningen längre avstickare ut från den innersta stadskärnan.
I det lugna villaområdet Örbäcken hittar vi en villa i vitt mexitegel som byggdes 1974. Husets vackert höstsmyckade entré på Spinnaregatan 6 målades om förra sommaren och nu ska garageuppfarten asfalteras.
Det var här världsstjärnan Stefan Edberg bodde under sin uppväxt. Tennisspelaren som vann nio Grand Slam-titlar, totalt 42 singeltitlar och 18 i dubbel på ATP-touren. Under 59 veckor var han rankad som världsetta.
– Vi flyttade hit 1999. I början kom det folk hit och tog bilder på Edbergs hus. Några var inne och tittade på baksidan av huset. Det var bara roligt, berättar Stefan, bowlaren Stefan Matsson som bor här tillsammans med Evamari Svensson.
LÄS MER Känner du igen de 30 portarna från centrala Västervik? Testa dig själv