Heta mineraler får blickarna att riktas mot Västervik

Kampen om de svenska mineralerna har börjat. Med höga världspriser och möjligheter till stora vinster blir allt fler bolag intresserade av att leta efter mineraler i Sverige. Nu riktas många blickar mot Västervik och de fyndigheter som gjorts i kommunen.

Mineralfynd. Arbetet med att leta efter mineraler i Västerviks kommun pågår för fullt. Med höga priser på världsmarknaden är möjligheterna inför framtiden stora.FOTO: HANS BRANDIN

Mineralfynd. Arbetet med att leta efter mineraler i Västerviks kommun pågår för fullt. Med höga priser på världsmarknaden är möjligheterna inför framtiden stora.FOTO: HANS BRANDIN

Foto:

Västervik2006-04-21 00:25
Hitlockade av tydliga lagar och med hopp om stora fyndigheter och höga vinster intresserar sig nu både svenska och internationella bolag för de svenska mineralerna. Samtidigt ökar efterfrågan på allt från guld och koppar till metaller som skandium och gallium.
- Intresset är på topp, säger Gunnar Svanfeldt, gruvingenjör på den statliga myndigheten Bergsstaten, som utfärdar tillstånd att leta och borra efter mineraler.

Skälet till intresset är enkelt. Efterfrågan på den internationella marknaden blir allt högre, med skyhöga prisökningar och aktiekurser hos gruvbolag som mer än fördubblats under de senaste åren.
- Det här är råvaror som hela samhället behöver. När nu länder som Kina och Indien lyfter sig rent standardmässigt ökar efterfrågan ännu mer och priserna rusar därför i taket, säger Gunnar Svanfeldt.

Det ökade intresset märks inte minst på antalet ansökningar som Bergsstaten får in från företag och privatpersoner som vill provborra efter mineraler.

Fram till påsk hade omkring 200 ansökningar anlänt till myndigheten - att jämföra med de drygt 400 ansökningar som kom in under hela 2005, ett år som redan det var ett rekordår.
- Hela Bergslagen är till exempel späckat med områden där olika bolag vill leta efter mineraler. Sverige har en tradition som gruvnation, och nu verkar det som om den traditionen tas upp igen, säger Gunnar Svanfeldt.

Men det är inte bara uppe i bergslänen i norr som det nyvaknade intresset får företag att ansöka om tillstånd att undersöka marken.
VT har tidigare skrivit flera artiklar om provborrningarna i Olserum mellan Gamleby och Överum. Fynden av sällsynta jordartsmetaller som gallium och skandium har fått företaget International Gold Explorations, som äger rätten att göra markundersökningar i området, att tala om möjligheten till en gedigen gruvdrift i framtiden.

- Vi har nu för avsikt att gå vidare och har därför initierat en miljökonsekvensbeskrivning och ska söka en bearbetningskoncession, säger företagets vd Michael Nilsson om den senaste utvecklingen för verksamheten i Olserum.
Samtidigt som detta innebär att det första steget har tagits för en framtida gruvdrift i området pågår också provborrningar i Gladhammar söder om Västervik. Michael Nilsson beskriver de guldfynd som gjorts där som väldigt intressanta, även om dessa ännu är för små för att arbetet ska kunna kommersialiseras.

Även i Klockartorpet strax utanför Västervik och i Trostad vid Björnsholm finns tillstånd från Bergsstaten att leta efter mineraler, även om dessa tillstånd ännu inte har utnyttjats.
Intresset för malmbrytning i Västervik och i flera kommuner i södra Östergötland har även fått politiker att reagera. Regionförbundet i Kalmar län och Östsam i Östergötland ordnar i maj en informationsträff i Västervik för representanter från berörda kommuner.
- Bakgrunden är att Västerviks kommun uppmärksammade oss på att det finns relativt många inmutningar i norra Kalmar län. Mineralfrågor är i dag väldigt heta, och därför vill vi nu bilda oss en uppfattning om vad det här kan innebära för vår region och vilka möjligheter och risker det finns, säger Anders Åkesson, centerpartistisk ordförande i Regionförbundet i Kalmar län.
Tillstånd för gruvbrytning
En rad beslut måste tas och tillstånd sökas innan en gruva kan startas upp. Processen är ofta lång och krånglig.
1. Ett undersökningstillstånd söks hos Bergsstaten.
2. Om undersökningen påverkar miljön eller marken kopplas bland annat länsstyrelsen in. En miljökonsekvensbeskrivning görs.
3. Om fynden anses tillräckligt stora och företaget vill gå vidare måste en bearbetningskoncession sökas hos Bergsstaten och länsstyrelsen. I samma skede måste också en miljökonsekvensbeskrivning göras.
4. Godkänns koncessionen krävs därefter tillstånd för brytningen enligt miljöbalken, vilket söks hos Miljödomstolen.
5. Företaget måste också komma överens med markägaren om att överta marken.
6. När allt detta är klart återstår att söka bygglov och andra tillstånd från kommunen.
Undersökningen av marken i Olserum är genomförd och verksamheten befinner sig just nu i början av punkt 3. I Gladhammar befinner sig verksamheten fortfarande i första stadiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om