Herr Asperger en egen varelse inne i Niklas

Nicklas Thollander har ett handikapp som heter Aspergers syndrom. Han har fått ett litet eget klassrum inne i klassrummet så att han kan sitta ensam när han vill.

Utanför laget. Nicklas är egentligen duktig på idrott har bra bollkänsla. Men eftersom han har svårt att förstå hur andra tänker och tror att alla andra tänker precis som han själv, kan han inte vara med i något lag. Det blir för mycket konflikter.            Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Utanför laget. Nicklas är egentligen duktig på idrott har bra bollkänsla. Men eftersom han har svårt att förstå hur andra tänker och tror att alla andra tänker precis som han själv, kan han inte vara med i något lag. Det blir för mycket konflikter. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Foto:

Västervik2006-09-30 00:25
- Jag vill vara i min klass men de skriker för mycket, säger han.
Aspergers syndrom är ett handikapp som oftast inte syns. Nicklas Thollander, 10 år, ser ut ungefär som alla andra femteklassare på Björkestaskolan i Nykvarn.

Nicklas har svårt att umgås med andra barn. Bland annat tycker han att de skriker för mycket. Barn med Aspergers syndrom är mycket känsligare än andra för ljud, doft, smak och synintryck.
- Jag går inte ut på rasterna. Jag står inte ut med att de skriker. Det är som en djungel där ute, säger han.
Barn med Aspergers syndrom har också svårt att umgås med andra människor. De har svårt att förstå vad andra barn tänker. Nicklas tror att alla andra tänker precis som han, hela tiden. Det gör att det ofta uppstår konflikter. Och eftersom man inte kan se på Nicklas att han är handikappad blir han ofta missförstådd.

Dessutom har Nicklas svårt med något som kallas empati. Det betyder att har problem att känna medkänsla helt enkelt för att han inte förstår vad andra barn känner - eller varför de känner som de gör.
- Om man blir jätteledsen kan han bli väldigt snäll och vilja ta hand om en. Men i vardagliga situationer har Nicklas och andra barn med Asperger mycket svårt att läsa av andra människor, säger hans mamma Therese.
Men Nicklas är inte dum. Tvärt om. Han har gjort tester som visar att han är smart på gränsen till genial. Det märks när han pratar, för han använder ofta svåra ord och pratar i komplicerade meningar.
- Han är väldigt lillgammal, konstaterar hans mamma.
När Nicklas började skolan fick han gå i samma klassrum som de andra, men det fungerade inte. Det blev konflikter och bråk. Nicklas menade inget illa, inte de andra barnen heller, men skoldagarna slutade ofta med att läraren fick ringa efter Nicklas mamma. I höst har han försökt att gå på klassens mattelektioner.
- Jag skulle vilja vara med dem, men de skriker lika mycket nu som tidigare. Jag tycker att de är jobbiga och de tycker att jag är jobbig. Det är mycket bättre att vara själv här, säger han.
I tvåan fick han i stället enskild undervisning tillsammans med kille som heter Henrik och är två år äldre. Han hade också Aspergers syndrom.
Förra året byggde skolan ett speciellt litet rum åt Nicklas och Henrik. Rummet ligger inne i det klassrum som används för skolans specialundervisning. Numera är Nicklas ensam, för Henriks familj har flyttat till en annan kommun.
- Jag saknar honom. Han saknar mig också, säger Nicklas.

I Nicklas lilla rum finns en dator och några kuddar. På kuddarna kan han lägga sig när det blir jobbigt och på datorn får han spela dataspel som belöning när han gjort något bra. Nicklas är väldigt bra på tv- och dataspel. Barn med Aspergers syndrom blir ofta extremt bra på en sak, till exempel spel. De spelar, spelar, spelar och spelar sedan lite till. Nicklas älskar bilspel, skjutaspel och rollspel.
En jobbig sak för Nicklas är att hans handikapp kommer att bli värre. Asperger är inte färdigutvecklad förrän han fyller 20 eller 21. Det är nästan som om Asperger vore en egen varelse inne i Nicklas och ibland kallar Nicklas den för Herr Asperger.
- Jag vet att det kommer att bli värre, men det tänker jag inte på. Jag tycker det mest är slöseri med tid att tänka på framtiden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om