- Det är tydligen viktigt att byta kontor när man byter jobb, skrattar Henrik Holmberg.
Nytt jobb men platsen är inte främmande. Henrik Holmberg tillträdde som chef för Västerviks sjukhus den första april men har jobbat inom organisationen länge, sedan 2000.
Han kommer direkt från tjänsten som ekonomichef för sjukhusen i Oskarshamn och Västervik. Nu är det 1 100 människor, de anställda vid sjukhuset, som gäller, och som ska ansvaras för.
Är det nervöst?
- Jag gillar att vara chef och har alltid haft ganska lätt att ta en ledande position i mycket. Jag kan säga att jag är mycket ödmjuk inför ansvaret som det här jobbet innebär, men jag är inte nervös.
Henrik Holmberg beskriver sig själv som en vanlig kille. Han har villa, Volvo och vovve. Han vardagsmotionerar och har spelat fotboll. Han utbildade sig på Linköpings universitet, plockade ihop egna kurser och blev civilekonom.
Ungefär varannan helg arbetade han för att tjäna extra pengar. Det var också på universitetet han träffade sin fru Ulrika. Tillsammans har de fyra barn.
- Familjen är väldigt viktig för mig. Jag är ingen "familjefar", det är ett samarbete från alla inblandade, särskilt min fru. Det hänger inte bara på mig, jag är verkligen inte bäst på allt, det är jag medveten om.
Fritiden är viktig för Henrik. Han jobbar mycket och hårt och tar tillvara på lediga stunder.
- På en ledig dag tar vi båten ut i skärgården och åker gummiflotte och lever runt, det är otroligt värdefull tid. Häromkvällen drog vi till Willy´s och handlade allihop, det blev nästan en happening. Henrik ler stort.
Du verkar vara ganska glad, är du det?
- Jag tror nog det, jag är glad och skämtar mycket. Mina försök till underfundigheter kan nog missförstås ibland och jag försöker minska på den delen.
Tillbaka till familjen. Att ha en stor familj kan vara förberedande för chefsrollen tror Henrik.
- På sjukhuset är det likadant som i en familj egentligen, alla delar är viktiga för att det ska fungera i praktiken. Personalen är oerhört viktig, helt avgörande så klart. Det är aldrig en "one man show", vare sig det gäller jobbet eller familjen.
Personal är också en av de största utmaningarna för Västerviks sjukhus, berättar Henrik. Han vill arbeta mycket med att rekrytera ny personal, bland annat genom att öka antalet utbildningsplatser för sjuksköterskor. Han vill också bibehålla och utöka den befintliga personalens kompetens.
- Vi har hög kompetens redan i dag och levererar vård av toppkvalitet inom många fält. Landstinget motto är "lite bättre varje dag" och det tror jag starkt på.
Visionen har han ganska klar för sig, sjukhuset ska vara ett nytänkande sjukhus med ledande resultat.
- Det är en utmaning för alla oss här med gemensamma ansträngningar kommer det gå bra.
Någon utpräglad karriärmänniska har han aldrig varit men Henrik säger själv att han alltid velat påverka andra och utvecklas själv. Han strävar inte bara uppåt utan vill få andra att växa och öka sin egen angelägenhetscirkel, ett ord han själv använder. Det står för det område man själv tycker är viktigt och angeläget.
Redan tidigt i livet fick Henrik bli vuxen. Fadern gick bort under ungdomsåren och Henrik fick fokusera mer och tidigare än många av sina kamrater
- Vi hade en jättefin barndom men pappas bortgång har nog präglat allt. Många kan glida omkring ett bra tag, jag var tvungen att bestämma mig. Ansvar blev viktigt för mig tidigt. Och nu måste jag vara ödmjuk över det ansvar som jag har fått.
Vad är "livet på en pinne" för dig?
- Roligt att du säger just det. När man tar båten upp mot Loftahammar och kliver iland på en ö. Kaffet har kokat klart och man klättrar upp på någon bergsknalle med en kompis eller familjen och tittar på havet. Då brukar vi säga "det här är livet på en pinne".