Operation Triton
I början av sommaren fick den svenska kustbevakningen i uppdrag att bistå Europeiska unionens säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna, Frontex, i Operation Triton. Henrik Smitterberg, befälhavare på kustbevakningen i Västervik, var en av många som ansökte om att få hjälpa till på utlandstjänstgöringen.
– Vi tog ett snack hemma och min sambo stöttade mig fullt ut. Vi hade lite semesterplaner som vi fick styra om men det var egentligen aldrig någon tvekan.
De ökade flyktingströmmarna på Medelhavet hade berört Henrik Smitterberg och den information han fick via tidningar och tv gjorde att det var självklart för honom att vilja hjälpa till. Även om fler skulle velat åka och hjälpa till kunde inte alla på kustbevakningen åka med Henrik till ”Dödens hav”.
– Det var en väldigt speciell situation då operationen genomfördes under den tid då de allra flesta har semester. Det innebär mer arbete för oss då det är fler fritidsbåtar ute i våra svenska vatten och sedan ska vi själva vara lediga, säger Henrik.
Under den andra halvan av juli i år flög Henrik ner till Maltas huvudstad Valleta där kustbevakningens fartyg KBV 001 Poseidon befunnit sig sedan början av juni. Tjänstgöringsperioden för Henrik Smitterberg och de övriga svenskarna som deltog i Operation Triton var 16 dagar i sträck.
– Perioderna överlappade varandra. Vi kom ner med en halv besättning och bytte av hälften av de som befann sig på Poseidon, de resterande var med oss i ytterligare åtta dagar.
Efter att Henrik och hans kollegor övat tillsammans med den kvarvarande besättningen i Valettas hamn började den 16 dagar långa avsökningen efter flyktingar på Medelhavets vatten.
– Eftersom det kunde röra sig om räddningsaktioner som rör väldigt många människor på en och samma gång var det viktigt att varje person visste hur den skulle agera när det väl hände. Då krävs det att man övar lite, säger Henrik Smitterberg.
De områden som KBV 001 Poseidon patrullerade var stora. I Rom satt Frontex stab och styrde var Poseidon skulle gå.
– Operationen var stor och vår båt var bara en av många. Varje land som deltog i operationen hade en person representerad i staben, så från den svenska kustbevakningen satt det en person med i Rom.
Båtarna fick mest arbeta mellan Libyen och Italien där de flesta flyktingbåtarna befann sig. Trots det extremt stora avståndet kunde man med flygets hjälp hitta människor i yttersta nöd.
– Jag trodde nog att det skulle bli räddningsaktioner dagligen men under de 16 dagar vi var nere tog vi hand om tre båtar.
Henrik berättar att det inte bara rörde sig om att ta upp människor från båtar. Logistiken och den ständiga kampen mot människosmugglarna tog också upp tid.
– När vi hade räddat en båt med omkring 300 människor var vi tvungna att gå in i land med dem och det tog i något fall två dygn i anspråk. Från staben i Rom kunde vi också få i uppdrag att gå ombord på övergivna båtar för att säkra bevis mot smugglare.
De minnen som har fastnat hos Henrik sedan han kom hem är främst möten med de barn som är på flykt i Europa just nu. Något som delvis kan bero på att han själv är småbarnsförälder.
– När vi tog ombord små barn från flyktingbåtarna och såg dem gå över landgången så är det klart att det berörde extra mycket.
När de människor som blivit räddade av KBV 001 Poseidon väl var i land uppstod situationer som Henrik Smitterberg tyckte var svåra att hantera. Han uppfattade det som att det fanns ensamma små barn utan vuxna att ty sig till.
– Att se de barnen i den situationen och samtidigt veta att det här bara är den sista delen av flykten. Det sätter sig lite extra.
Med patrullbåt KBV 477 ska den svenska kustbevakningen rädda liv och samtidigt stärka den grekiska gränsbevakningen. Båten ingår i operation Poseidon som rör den grekiska övärlden och situationen runt ön Lesbos. Operationen ser annorlunda ut mot den som Henrik Smitterberg deltog i. Kortare avstånd och en mer skärgårdslik miljö med mindre men samtidigt fler båtar som transporterar flyktingar. Från Västerviks kustbevakning är det en person som ska delta i operationen.
– Tjänstgöringen är omkring tre veckor för alla som anmält sig så det gäller för honom också.
Operation Poseidon började den 1 oktober och kommer att fortsätta tills den 19 december.