Kommunen bemöter kritik mot boendestöd

En kvinna i Västerviks kommun är missnöjd med att hon har fått en neddragning av sitt boendestöd. Hon menar att hon tvärtom fått ett större behov av stöd än innan.

Socialchefen Joakim Nyman berättar vad som gäller för boendestöd.

Socialchefen Joakim Nyman berättar vad som gäller för boendestöd.

Foto: Christer Andersson

Västervik2022-10-30 08:00

Kvinnan, som vill vara anonym, hade tidigare fyra timmar boendestöd i veckan, men i samband med en flytt inom kommunen för några år sedan, minskades antalet timmar till en i stället. Nu har det utökats till två.

Västerviks kommun skriver på sin hemsida att boendestöd är något som man kan få om man är under 65 år och har en psykiatrisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det kan vara ett motiverande stöd, men det kan även omfatta praktisk hjälp med personlig omvårdnad och skötsel av hemmet.

– Jag har mer behov nu än vad jag hade förr. Ändå har de minskat ner antalet timmar, säger kvinnan.

Hon är besviken på neddragningen, men också med att det inte funkar med den personal som hon har fått sig tilldelad.

Socialchefen Joakim Nyman säger att det alltid finns möjlighet att överklaga, om man har fått avslag på sin ansökan om boendestöd.

– Man får skriva varför man tycker att beslutet inte stämmer, och då kan kommunen ibland ändra sitt beslut. Men om ingen ny information tillkommer, som gör att det finns skäl att ändra bedömningen, skickar vi det vidare, säger han.

Då blir det förvaltningsrätten som får ta ställning till om kommunens beslut var rätt eller fel.

Vad gör man om man tycker att det inte funkar med den personal som kommer?

– Då får vi titta på det. Man kan inte överklaga det, men man får gärna komma med synpunkter, och så får vi försöka matcha utifrån behovet, säger Joakim Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!