Hemvärnet tipsar – maträtterna att laga utomhus

Sol, hav och grillad fisk. Så låter det när hemvärnet bjudet på trerätters i naturen.

Martin Källström och Anders Ekelund sätter upp ett utomhuskök bestående av ett stormkök och en kolgrill nere vid Spårösunds klippor.

Martin Källström och Anders Ekelund sätter upp ett utomhuskök bestående av ett stormkök och en kolgrill nere vid Spårösunds klippor.

Foto: Tove Nilsson

Västervik2020-07-21 20:00

Vi befinner oss vid försvarsmaktens anläggning vid Spårösund ute i Västerviks skärgård. Nedanför klipporna glittrar havet och framför oss tornar fyren Spåröbåk upp sig. Dagen till ära ska redaktionen bli bjuden på trerätters. Det är Martin Källström och Anders Ekelund, två befäl vid hemvärnet i Västervik, som ska ge oss tips på mat att laga ute i naturen. 

På menyn står kolbulle med fläsk till förrätt, sejrygg med potatis till varmrätt och så chokladpudding till efterrätt. Anders som tidigare jobbat i restaurangkök ansvarar för maten medan kompisen Martin assisterar. 

– Att laga mat ute skiljer sig inte så mycket från att laga mat inne. Det enda som kräves är lite planering, säger Martin.

Anders sätter igång med att koka potatis i stormköket samt sätter fart på kolgrillen han tagit med sig. Han förklarar att det funkar lika bra att enbart använda stormkök, men att det går lite snabbare med kolgrill.

– Sedan blir det ju så mycket godare också, fortsätter han. 

Kolbulle är en slags pannkaka som enbart består av vatten, mjöl, salt och fläsk. Efter att ha blandat smeten i en plastpåse steker Anders på bullarna i en stekpanna över grillen. Sejen lägger han i folie med smör, citron och dill, som också tillagas på grillen. 

– Det blir chokladpudding från Ekströms till efterrätt säger Anders och skrattar, medan han häller ner smeten i papperskoppar som får stå på kylning nere vid vattnet.

Maten avnjuts på klipporna med utsikt över havet. 

– Allt blir så gott när det äts utomhus, konstaterar Martin. 

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!