"Jag har aldrig en klump i magen av ovisshet längre"

Krister Wessman och Jessica Karlsson har jobbat i femlag i Johannesdal hemtjänst i flera år. På Rosavilla har Sara Lundqvist och Beatrice Gustafsson precis börjat med arbetssättet. De är eniga: personalen mår bättre av att få bestämma över sin arbetsdag, och brukare blir tryggare och vågar be om rätt hjälp.

Sara Lundqvist och Beatrice Gustafsson jobbar i hemtjänsten på Rosavilla, där de mindre arbetslagen nyligen införts. Sjukfrånvaron har sjunkit, stressen har minskat och den närmre relationen med vårdtagarna gör att vårdtagarna vågar öppna sig om hur de mår.

Sara Lundqvist och Beatrice Gustafsson jobbar i hemtjänsten på Rosavilla, där de mindre arbetslagen nyligen införts. Sjukfrånvaron har sjunkit, stressen har minskat och den närmre relationen med vårdtagarna gör att vårdtagarna vågar öppna sig om hur de mår.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-09-29 17:00

Jessica Karlsson har jobbat i hemtjänsten sedan 2009, och de senaste 4 åren på Johannesdal. 

– Jag fastnade här, säger hon med ett leende, och menar att det är just den nära kontakten med vårdtagarna, och möjligheten att själv få lägga upp sina arbetsdagar som lockar. Det ger en värdefull helhetsbild.

– Vi kan se skillnad i de äldres mående, och har till exempel bättre koll på matvanor som vi kan följa upp från dag till dag. Man är med hela vägen, liksom. 

– Visst finns det vissa dagar med mycket jobb, men jag har aldrig en klump i magen på grund av ovisshet längre, säger hon.

undefined
"En insats som stödstrumpor tar inte alltid bara fem minuter. Vi planerar med brukarna hur lång tid de behöver, och kan planera fritt runt de som behöver medicin speciella tider, eller vill ha besök exakta klockslag. Och jag lär känna mina brukare.", säger Jessica Karlsson från Johannesdal hemtjänst.

På samma arbetsplats jobbar Krister Wessman. 

– Små arbetslag passar mig bra. Det blir en närmre kontakt och de äldre känner sig tryggare. Att man kan planera sitt arbete på ett bättre sätt gör det lättare att tänka "hur skulle jag själv vilja ha det", och jag behöver inte känna mig stressad, som jag gjort på andra arbetsplatser, säger han.

Finns det några baksidor med det närmre arbetssättet?

– Vissa kan bli väldigt fästa vid "sin" personal, och tycker att det är negativt om de inte dyker upp. Det är det enda. 

undefined
"Det blir en närmre kontakt samtidigt som de äldre känner sig tryggare.", säger Krister Wessman från Johannesdal hemtjänst. På frågan om det finns något att förbättra med arbetssättet svarar Krister "Ja... Alla skulle kunna jobba på det här sättet".

Sara Lundqvist och Beatrice Gustafsson jobbar i hemtjänsten på Rosavilla, där det nya arbetssättet påbörjades i våras. 

– Förut visste man inte vem man skulle gå till när man kom till jobbet. Nu när vi jobbar med kontaktmannaskap och kontinuitet vet man i förväg, och det är en trygghet både för oss och de äldre, säger Beatrice Gustafsson. 

På vilket sätt märks det hos de äldre? 

– De blir mer bekväma med oss, och törs säga hur de mår och hur de känner. Och vi som jobbar får en bättre helhetsbild. 

Sara Lundqvist instämmer. Hon har också jobbat i hemtjänsten och blev planerare när femlagen introducerades.

– Det var mycket sjukfrånvaro förut, och det vet man ju själv: man mår inte bra när man inte vet hur arbetsdagen ska se ut. Det skapar en stress. Nu har sjukfrånvaron sjunkit. 

Beatrice och Sara tycker att äldreomsorgen har ett oförtjänt dåligt rykte.

– Det är ett viktigt och vettigt jobb. Allt är inte perfekt, och visst finns det brister som beror på att man saknar pengar och resurser. Vi alla ska ju bli gamla, så det är viktigt att prioritera äldreomsorgen, säger Beatrice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!