Hemtjänstpersonal var hög hos brukare och vägrade gå därifrån

Den hemtjänstanställda kvinnan vägrade gå trots att maken till en brukare bad henne gå därifrån. Polisen fick kallas till platsen och kvinnan döms nu för två brott.

En kvinna i hemtjänsten i Västervik har dömts för hemfridsbrott och ringa narkotikabrott.

En kvinna i hemtjänsten i Västervik har dömts för hemfridsbrott och ringa narkotikabrott.

Foto: Pelle Johansson/arkiv

Västervik2024-10-10 11:46

Två hemtjänstpersonal kom hem till det äldre paret på kvällen för att hjälpa kvinnan i paret att lägga sig. När de var klara gick den ena personen därifrån medan kvinnan stannade kvar i parets bostad. Kvinnan var synligt påverkad och maken till hemtjänsttagaren har berättat att han hörde kvinnan säga till hans hustru att hon inte borde bo hemma längre. Hustrun blev ledsen, men kvinnan fortsatte. 

Han bad kvinnan att gå därifrån, men det gjorde hon inte. Då tryckte han på hustruns larmknapp. När han fick kontakt med larmcentralen berättade han att det var en påverkad hemtjänstpersonal hemma hos dem och att de skulle komma fort. Larmcentralen kontaktade i sin tur en ansvarig person på hemtjänsten och polisen. 

När den ansvariga personen kom till bostaden satt kvinnan väldigt nära hustrun och sa att hon skulle ta med henne därifrån. Vittnet har berättat att hustrun såg skräckslagen ut och att hennes ögon var uppspärrade. Kvinnan drack ur en flaska, samtidigt som hon sluddrade och grät. Hustrun skrek att vittnet skulle ta kvinnan därifrån och att hon var galen. 

När polisen kom tog de med sig kvinnan från bostaden. En provtagning visade att hon var påverkad av drogerna zopiklon och oxazepam.

Kvinnan har själv berättat att hon kvällen innan händelsen tog sömntabletter som hon inte hade recept på och drack alkohol men att hon den aktuella kvällen inte kände sig påverkad. Bilden av händelsen i bostaden skiljer sig från övrigas berättelser. Hon menar att hennes kollega var kvar hela tiden och att hon inte uppfattade att maken ville att hon skulle gå. Att vittnet berättat de här sakerna om henne beror enligt kvinnan på en tidigare dispyt dem emellan. 

Tingsrätten tror dock på vittnet och maken och menar samtidigt gärningen var allvarlig då personerna i bostaden är äldre och den ena är rörelsehindrad. Att kvinnan var påverkad och att hemfridsbrottet inte var "helt kortvarigt" påverkar också. 

Kvinnan döms dock inte till fängelse utan till dagsböter på totalt 12 500 kronor, samt villkorlig dom.                                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!