– Det är inte hemtjänstens ansvar att släcka bränder, slår socialchef Jörgen Olsson fast.
Han berömmer samtidigt hemtjänstpersonalen som räddade den äldre kvinnan genom att föra ut henne på balkongen i väntan på ambulans och räddningstjänst.
– Den här insatsen var fantastisk, men det tillhör inte arbetsuppdraget, säger Olsson.
I vägledningen ”Brandsäker bostad för alla”, som publicerats i samarbete mellan Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, står det att ”Hemtjänstpersonalen har inte ansvar att utrymma en enskild individ från sin bostad. Personalen kan göra så gott de kan i situationen, men på ett säkert sätt. Den generella skyldigheten vid en brand är att varna och tillkalla hjälp (larma).”
– Det är såklart ett dilemma, någon kommer ju vara först på plats, säger Peter Helge som är verksamhetsansvarig för räddningstjänsten i Västerviks kommun.
Finns det tillfällen då personalen faktiskt bör avstå från att gå in i en bostad?
– Absolut, och det gäller både som anställd och privatperson. Det är bara en själv som kan avgöra vad man törs utsätta sig för, säger Helge, och påpekar vikten av att ha en mental förberedelse och att agera utifrån brandskyddsutbildningen, som kommunanställd personal måste genomföra vart femte år.
– Det är också viktigt att varje arbetsgivare är lyhörd för de behov som finns, säger Helge.
Det automatiska brandlarmet går till samma larmcentral som trygghetslarmet är kopplat till, och larmcentralen kopplar upp sig till högtalaren i den berörda bostaden.
– Det kan vara så att någon bara står och lagar mat och att det ryker från spisen. Men får larmcentralen inget svar eller hör någon ropa på hjälp så larmar de 112 och söker hemtjänsten, förklarar Peter Helge.
Västervik är en av få kommuner som använder systemet.
– Hittills har vi installerat rökdetektorer hos en tredjedel av alla som har trygghetslarm, säger Olsson.
Projektet med automatiska brandlarm kommer att följas upp, och med tanke på att äldre personer är överrepresenterade i brandrelaterade olyckor tycker Helge att Västerviks kommun är ett föredöme.
– Här ser vi vilken skillnad det kan göra. Här räddade det liv, det är fantastiskt. Vi kommer att utvärdera vad mer man kan göra, om det ska finnas någon form av släckutrustning exempelvis, och vara lyhörda och lyssna på hemtjänstpersonalen.